Δαφνί: Τι έδειξαν νεκροψία και ΕΔΕ για το θάνατο ασθενή από άλλον ασθενή

Μόνο ένα κουτάλι βρέθηκε στο κομοδίνο του ασθενούς!

​Η ιατροδικαστική εξέταση και η ΕΔΕ που διέταξε ο διοικητής του ΨΝΑ του Δαφνίου έρχονται να "ρίξουν φως" στις συνθήκες της εγκληματικής ενέργειας που διαπράχθηκε τα ξημερώματα της 17ης Μαΐου στο Τμήμα Οξέων Περιστατικών, κατά την οποία 42χρονος ασθενής κατάφερε να λυθεί και να επιτεθεί σε άλλον ασθενή, 63 ετών, ο οποίος και έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με το πόρισμα της νεκροψίας που διενήργησε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών, ο ένας ασθενής χτύπησε με «θλων-αμβλύ όργανο» (σ.σ. αμβλύ φονικό όπλο) τον άλλο ασθενή που νοσηλεύονταν στο τμήμα οξέων περιστατικών και υπέκυψε μετά την επίθεση.
Στο πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διέταξε η Διοίκηση του ΨΝΑ, το μόνο όργανο που βρέθηκε στο θάλαμο ήταν ένα κουτάλι στο κομοδίνο του ασθενούς.
Ο 42χρονος ασθενής έπασχε από βαρύτατη διαταραχή, μη ανταποκρινόμενη στη θεραπευτική αγωγή, κι ενώ νοσηλευόταν καθηλωμένος κατάφερε να λυθεί μόνος του, χωρίς τη βοήθεια συνεργού.
«Όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, φαίνεται ότι τηρήθηκε το πρωτόκολλο προστατευτικού κλινοστατισμού (καθήλωση με ιμάντες) ενώ η αντίδραση των νοσηλευτών βάρδιας ήταν άμεση» αναφέρεται στην ΕΔΕ.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου είχε κάνει αίτημα για ανεξάρτητη πραγματογνωμοσύνη με σκοπό την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας στον ασθενή και την εξεύρεση εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισής του.
Ο ειδικός πραγματογνώμονας, όπως κατέθεσε στην ΕΔΕ, κρίνοντας ότι ο συγκεκριμένος ασθενής θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε ειδικές δομές ψυχικής υγείας, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν στη χώρα μας, δεν πρότεινε κάποια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του συγκεκριμένου περιστατικού.
«Συνεπώς, υπό τις παρούσες συνθήκες στελέχωσης και λειτουργίας των δημόσιων ψυχιατρικών κλινικών, ιδιαίτερα στα τμήματα οξέων περιστατικών, αναδεικνύεται η αντικειμενική δυσκολία αποτελεσματικού χειρισμού των ασθενών με επιθετική συμπεριφορά που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top