ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τη «Βία κατά των γυναικών»- Στην Ευρώπη, 1 στις 3 έχει πέσει θύμα σωματικής βίας

Μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου- Από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

ΣΥΝΕΔΡΙΟ για τη «Βία κατά των γυναικών»- Στην Ευρώπη, 1 στις 3 έχει πέσει θύμα σωματικής βίας

​Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη στο συνέδριο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, με θέμα τη «Βία κατά των Γυναικών», το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης, στο Κολώνάκι. Πρόκειται για ένα ζήτημα τεραστίων διαστάσεων, αν σκεφτεί κανείς ότι μία στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 και άνω, σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (Fundamental Research Agency – FRA).

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα βαθιά ριζωμένο στην άνιση ιεράρχηση των φύλων, το οποίο διαιωνίζεται μαζί με τις παθογένειες του σύγχρονου πολιτισμού. Η πρόληψη της βίας κατά γυναικών και κοριτσιών αποτελεί προτεραιότητα, ιδιαίτερα μέσα από δράσεις που στοχεύουν σε όσο το δυνατόν μικρότερες ηλικίες.

Αυτά ήταν τα βασικά μηνύματα του συνεδρίου με τίτλο «Βία κατά των Γυναικών: Ένα Πρόβλημα, Πολλές Όψεις», που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για εκείνους που υποτιμούν και προσβάλλουν με λόγια ή με πράξεις, γυναίκες και κορίτσια. Η βία κατά των γυναικών, σε οποιαδήποτε μορφή, δεν είναι ‘ανδρισμός’. Είναι μια πράξη βαθιά αντικοινωνική. Είναι βία κατά της ίδιας της ζωής» ανέφερε σε μήνυμα στήριξης του ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνιος Σαμαράς.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Ευθυμία Μπέκου, η τ.Βουλευτής Επικρατείας, κ. Ευγενία Τσουμάνη, επίσης διατελέσασα Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, η Αντιδήμα��χος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας Δήμου Αθηναίων, κ. Μαρία Στρατηγάκη, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, και η τ.Υφυπουργός Υγείας και πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Ζέττα Μακρή. Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν, η βουλευτής και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Ελληνικής Βουλής, κ.Γ.Μπατσαρά, τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου, κ.κ. Μαρία Γιαννακάκη και Μαρία Ρεπούση, και η Δήμαρχος Ζωγράφου κ.Τίνα Καφατσάκη. Στην εκδήλωση παρέστη επίσης εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο Συνέδριο παρουσιάστηκαν οι πρωτοβουλίες της ελληνικής Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και συγκεκριμένα, το εθνικό δίκτυο δομών και υπηρεσιών που έχει ήδη τεθεί στη διάθεση του πολίτη.

Το δίκτυο περιλαμβάνει 40 Συμβουλευτικά Κέντρα για γυναίκες θύματα βίας λόγω φύλου, 19 ξενώνες ασφαλούς φιλοξενίας γυναικών, την τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 που παρέχει άμεση βοήθεια σε 24ωρη βάση σε όλη την Ελλάδα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, αρμόδιοι φορείς, εξειδικευμένοι δημόσιοι λειτουργοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι των διωκτικών αρχών, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών παρουσίασαν τις πολύπλευρες προσπάθειες καταπολέμησης της βίας κατά γυναικών, φαινόμενο το οποίο έχει λάβει απροσδόκητες διαστάσεις στις σύγχρονες κοινωνίες, όπως αποτυπώνουν πρόσφατες εθνικές και ευρωπαϊκές έρευνες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top