Πού είδαν γραμμένο το «Ξεκάνετε τη μεσαία τάξη»;;;

Φωτογραφια αρθρογραφου

Τι λέει η "Οικονομική Θεωρία" σε αντιδιαστολή με τα όσα υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης

Οι μαθητές του Λυκείου στις αρχές οικονομικής θεωρίας μαθαίνουν πως το Κράτος με διάφορα μέτρα κάνει αναδιανομή εισοδήματος. Αναφέρει χαρακτηριστικά στο 10ο κεφάλαιο για τα Δημόσια Οικονομικά:

«…στην οικονομία υπάρχουν ταυτόχρονα άτομα με μεγάλο πλούτο και άτομα που υποφέρουν από φτώχεια. Η συνύπαρξη πλούτου και φτώχειας αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνική αρμονία, γιατί γίνεται αιτία κοινωνικών αναταραχών. Για το λόγο αυτό, το Κράτος παίρνει μέτρα με τα οποία ένα μέρος του εισοδήματος της οικονομίας μεταφέρεται από τα πλουσιότερα προς τα φτωχότερα άτομα, δηλαδή το κράτος παίρνει μέτρα αναδιανομής του εισοδήματος» και επεξηγεί στους μαθητές της Γ' Λυκείου:

«Τέτοια μέτρα είναι η πληρωμή επιδομάτων σε ανέργους, η δωρεάν ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη των απόρων, η απαλλαγή από τη φορολογία των χαμηλών εισοδημάτων, η δωρεάν παιδεία κτλ».

Αυτά λέει η Οικονομική θεωρία. Δεν λέει τα αντίθετα απ’ όσα μόλις διαβάσατε, όσοι δεν τα γνωρίζατε.

Πουθενά δεν λέει αυτό το οποίο περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος απο το βιογραφικό του – για όσους δεν το γνωρίζουν- σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ, έχει διδάξει Οικονομικά σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και στη θέση επάγγελμα αναφέρεται: «Καθηγητής Πανεπιστημίου». 

Ποιο είναι αυτό που περιέγραψε από του βήματος της Βουλής ο καθηγητής-αναπληρωτής υπουργός;

«Η αλήθεια είναι – και δεν κρύβομαι – ότι η φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας. Είναι μεγάλη για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους. Είναι μεγάλη για τη μεσαία τάξη. Είναι μεγάλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η Κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά και οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 ευρώ το χρόνο, κάτι που η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν έκανε» 

Άλλο όμως αυτό που λένε οι Αρχές Οικονομικής θεωρίας, κι άλλο αυτό που ομολογεί ο κ. Χουλιαράκης.

Και το Σύνταγμα της Ελλάδος στην Αρχή της φορολογικής ισότητας είναι ξεκάθαρο: Η αρχή́ της φορολογικής ισότητας προκύπτει από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος.

Έτσι λοιπόν η επιβολή́ φόρων στους Έλληνες πολίτες πρέπει να βασίζεται:

α) στην αναλογική ισότητα

β) στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, η οποία επιβάλλει στο νομοθέτη να λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχει ένα όριο κατά́ τη θεσμοθέτηση φορολογικών επιβαρύνσεων, τυχόν υπέρβαση του οποίου πλήττει τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αυτές και ταυτόχρονα να διατηρήσουν ένα ανεκτό βιοτικό επίπεδο. 

Το Σύνταγμα λέει ότι «υπάρχει ένα όριο». Δεν λέει «ξεκάνετε τη μεσαία τάξη για να ενισχύσετε τους οικονομικά ευάλωτους».

Γ. Λ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top