Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο βλέπει την ανάπτυξη να έρχεται τα στοιχεία της πραγματικής οικονομίας έρχονται να διαψεύσουν τις προβλέψεις αυτές. Η ύφεση στην αγορά βαθαίνει και το 2017 και δυστυχώς όπως λένε και οι φορείς της αγοράς,  όπου  αριθμητική μεταβολή και αρνητικό πρόσημο.

Όπως  δηλώνει ο ιδιοκτήτης εισαγωγικής εταιρίας Μιχάλης Χατζηιωάννου, " δυστυχώς παιδιά η εικόνα που βιώνουμε εμείς με τις εισαγωγές δεν ειναι καλή γυρίσαμε πίσω στο 2015, την εποχή των capital controls. Υπήρξε μια χαλάρωση πέρυσι αλλά εδώ και δυο μήνες μας ζητούν οι ξένοι όλο το ποσό προκαταβολή, ακόμα και για αγορές 10.000 ευρώ  που έκανα πριν λίγες εβδομάδες".

Στην ιδία θέση πολλοί συνάδελφοι του.32,8 δις ευρώ χάθηκαν τα τελευταία χρόνια μονό απο τον τομέα των εισαγωγών και η κατρακύλα συνεχίζεται ...

Ο Ν. Μαυρίκος, ιδιοκτήτης Εισαγωγικής - Εξαγωγικής Επιχείρησης, αναρωτιέται: «Πώς να υπάρχει ανάπτυξη των εισαγωγών και βελτίωση του ισοζυγίου των εξαγωγών όταν οι επενδύσεις ειναι στο ναδίρ;».

 Επιστροφή στα προ εικοσαετίας επίπεδα την ίδια ώρα στον τομέα των επενδύσεων για την χώρα μας, όταν κάποιοι περιμένουν την ανάπτυξη να έρθει, με την  κατανάλωση να είναι σε ελεύθερη πτώση,  καθώς έχει μειωθεί κατά 39,9 δισ. ευρώ σε οκτώ χρόνια.

Η Μαρία Πιττάκη,  ιδιοκτήτρια καταστήματος δηλώνει στο Star: «Ζούμε την χειρότερη περίοδο των τελευταίων 2 ετών. Μια  παρατεινόμενη ύφεση κυρίως μετά τις εκπτώσεις που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει».

Στην ίδια θέση χιλιάδες μικρομεσαίοι. Περίπου 40 δισ. ευρώ  έχουν χαθεί απο την αγορά λήγω της υποκατανάλωσης, και μόνο τα λουκέτα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ κατά 3,5 δισ. ευρώ συρρικνώθηκαν οι εξαγωγές.   

«Όπου σύγκριση και συρρίκνωση» επισημαίνει και ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων, Βασίλης Κορκίδης.  

Όπου αριθμητική μεταβολή με ύφεση και αρνητικό πρόσημο και παρατεινόμενα αντίθετη από όλες τις προβλέψεις, με το ΑΕΠ στο - 27,3% και επιστροφή σε επίπεδα στο 2009

Χαρακτηριστικό για το ΑΕΠ είναι ότι απο τα 242 δισ. ευρώ το 2008 μειώθηκε στα 175,8 δισ. ευρώ πέρυσι,  με απώλειες πάνω απο 66 δισ. ευρώ αυτά τα χρόνια.

 

Tags: