Πώς να «κουρέψετε» τον φόρο: Οι δύο κωδικοί-SOS του Ε1

Στους κωδικούς 781-782 συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα

Ένα από τα σημεία της φορολογικής δήλωσης που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι οι κωδικοί 781-782, όπου συμπληρώνονται τα ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα.

Συμπληρώνονται όταν διενεργήθηκε κάποια πώληση περιουσιακού στοιχείου μέσα στο έτος (πχ. αυτοκίνητο ή σπίτι), όταν έγιναν γονικές παροχές ή δωρεές σε χρηματικό ποσ, όταν κερδίσαμε ένα λαχείο ή ένα στοίχημα, έγινε πώληση μετοχών, αποκτήθηκαν ποσά από κληρονομιές, εισπράχθηκε εφάπαξ, κλπ.

«Τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι υλικά ή άυλα (πχ. πνευματικά δικαιώματα) και θα πρέπει να έχουν πουληθεί κατά το προηγούμενο έτος, δηλαδή το 2017 εν προκειμένω» εξηγεί στο star.gr η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη.

* «Τα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να είναι υλικά ή άυλα» εξηγεί η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη

Οι κωδικοί αυτοί μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμοι για την κάλυψη τεκμηρίων, που μπορούν να ανεβάσουν τον φόρο, αλλά και για το «πόθεν έσχες» άλλων αγορών.

«Για να λάβει, όμως, υπόψη της η φορολογική αρχή τα ποσά που προέρχονται από αυτές τις ενέργειες, θα πρέπει ο φορολογούμενος να μπορεί να τα αποδείξει, με τα αποδεικτικά που προβλέπονται από τον νόμο» εξηγεί στο star.gr η φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς αυτούς αναγράφεται και το κοινωνικό μέρισμά που χορηγήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 και δεν αποτελεί εισόδημα

Παραδείγματος χάριν, σε περίπτωση πώλησης ενός σπιτιού θα χρειαστεί κυρωμένο αντίγραφο του συμβολαίου, ενώ σε περίπτωση πώλησης ενός αυτοκινήτου θα χρειαστεί να είναι διαθέσιμα το ΑΦΜ του αγοραστή και να υπεύθυνη δήλωση από τον ίδιο πως αγόρασε το αυτοκίνητο έναντι του αντιτίμου που δηλώνεται στο Ε1.

Tι δηλώνουμε στους κωδικούς 781-782

• Πώληση ακινήτου

Εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου και επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο

Διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων

• Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής

Δάνεια 

Κληρονομιές

Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών (δωρεοδόχος)

Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, κ.λπ.

Επίδομα αλλοδαπής (περίπτ. γ παρ. 1 άρθρ. 14 ΚΦΕ)

Χρηματική αποζημίωση που καταβάλλεται με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 άρθρου 168 του ν. 4001/2011 για την αποκατάσταση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου

Αποζημίωση για ηθική βλάβη 

Υποτροφίες που δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και της παρ. 6 του άρθρου 24 του ν. 4386/2016

Επιστροφές καταβεβλημένων κεφαλαίων/ δανείων

• Κοινωνικό Μέρισμα

Εισπραττόμενα από συζύγους χρηματικά ποσά, δυνάμει του άρθρου 1400 του Α.Κ., λόγω αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου.

• Ποσό που προκύπτει από τον πλειστηριασμό κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί το τεκμήριο της ολοσχερούς τοκοχρεωλυτικής απόσβεσης του στεγαστικού δανείου (κωδικοί 727-728 του Πίνακα 5)

• Λοιπές περιπτώσεις (στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται και ποσά που δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος, ήτοι δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης).

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top