Νέα ένταση Γερμανίας-Τουρκίας για μια... καλλιτεχνική εγκατάσταση!

Ένα πανό με τον "δικτάτορα Ερντογάν" προκάλεσε την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Ένταση Γερμανίας-Τουρκίας για καλλιτεχνική εγκατάσταση

Σε τεντωμένο σχοινί είναι ξανά οι σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας. Αφορμή για τη νέα ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες στάθηκε η... τέχνη και πιο συγκεκριμένα μια εγκατάσταση (art installation) που έκανε μια καλλιτεχνική ομάδα, μπροστά από την γερμανική καγκελαρία στο Βερολίνο, στην οποία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζεται ως... δικτάτορας!

Στις εικόνες του Reuters φαίνεται ένα μαύρο αυτοκίνητο καλυμμένο με ένα ασπρόμαυρο πανό με εικόνες του Ερντογάν, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ. Το πανό έγραφε: «Θέλετε να κερδίσετε αυτό το αυτοκίνητο; Τότε σκοτώστε τον δικτάτορα».

Η παράσταση ξεκίνησε την Δευτέρα από την γερμανική κολεκτίβα με όνομα «Κέντρο για την πολιτική ομορφιά», που κινείται γύρω από τον φιλόσοφο και καλλιτέχνη Φίλιπ Ρουχ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα την συγκεκριμένη κίνηση, εκδίδοντας διπλωµατική διακοίνωση, ώστε να εκφράσει την διαμαρτυρία του. Τόνισε ότι το θέμα καθίσταται ακόμη σοβαρότερο από την αδυναμία της αστυνομίας να επέμβει για την απομάκρυνση αυτής της εγκατάστασης.

«Η ανησυχία μας για το περιστατικό, που αποτελεί ένα παράδειγμα του αυξανόμενου ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Γερμανία, διαβιβάστηκε στην γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα και στο γερμανικό ΥΠΕΞ μέσω από διπλωματική νότα», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου, το οποίο ξεκαθάρισε ότι  η Άγκυρα αναμένει από το Βερολίνο να λάβει μέτρα για την αποτροπή τέτοιων προκλητικών ενεργειών.

«Η έκφραση που χρησιμοποιείται στο πανό  αποτελεί μια άμεση υποκίνηση στην βία», υπογράμμισε το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

«Η ανησυχία μας για το περιστατικό, που αποτελεί ένα παράδειγμα του αυξανόμενου ρατσισμού και ξενοφοβίας στην Γερμανία, διαβιβάστηκε στην γερμανική πρεσβεία στην Άγκυρα και στο γερμανικό ΥΠΕΞ μέσω από διπλωματική νότα», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου. Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η Άγκυρα αναμένει από το Βερολίνο να λάβει μέτρα για την αποτροπή τέτοιων προκλητικών ενεργειών.

«Η έκφραση που χρησιμοποιείται στο πανό. . . αποτελεί μια άμεση υποκίνηση στην βία», υπογράμμισε το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top