Συνέντευξη τύπου έδωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία, Φρανσουά Φιγιόν, σχετικά με το σκάνδαλο που αφορά τόσο τη σύζυγό του όσο και τον ίδιο.

Ο Γάλλος πολιτικός τόνισε ότι ουδέποτε έπραξε κάτι παράνομο κι ότι έδωσε 4ωρη κατάθεση στις γαλλικές αρχές, ενώ εμμέσως «χρωμάτισε» τη Μαρίν Λεπέν και την ακροδεξιά για ψευδείς ισχυρισμούς εναντίον του, που έχουν ως στόχο να τον πλήξουν για δικό τους όφελος.

Επιπλέον, ζήτησε συγγνώμη από τον λαό της χώρας του, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς, ούτε θα παραιτηθεί.

 

Δείτε το ιστορικό όλης της υπόθεσης εδώ

 

Συγκεκριμένα, ο Φρανσουά Φιγιόν είπε, μεταξύ άλλων: «Κατανοώ τις ενέργειες της δικαιοσύνης και κατανοώ πως υπάρχουν ερωτηματικά. Κατανοώ επίσης την ανάγκη να τοποθετηθώ απέναντι στον γαλλικό λαό και θα το κάνω σήμερα (…)
Ανακρίθηκα 4 ώρες εγώ προσωπικά και η σύζυγός μου επί 5 ώρες και έχουμε καταθέσει τα πάντα, καθώς δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Ναι, η σύζυγός μου ήταν έμμισθη βοηθός τόσο δικιά μου όσο και του συνεργάτη μου για περισσότερα από 15 χρόνια. (…)
Η σύζυγός μου, όλα αυτά τα χρόνια, επιμελήθηκε για πολλούς απλές αλλά για εμένα προσωπικά εξαιρετικά σημαντικές και ουσιαστικές εργασίες. Η λίστα των όσων έχει προσφέρει πραγματικά είναι τεράστια και ο μισθός που λάμβανε είναι πέρα για πέρα δικαιολογημένος και σύμφωνος με τους νόμους και την ηθική. 

Κάποιοι «ξέθαψαν» μία φράση από παλαιότερη συνέντευξή της και μάλιστα από αγγλικό μέσο στο οποίο δήλωνε πως ποτέ δεν ήταν εργαζόμενη μου. Και ναι δεν ήταν ποτέ ούτε υφιστάμενη ούτε υπάλληλός μου αλλά συνεργάτης αναγκαία που προσέφερε όπως κάθε άλλος συνεργάτης μου όλα αυτά τα χρόνια. (…) Μόνο ο γαλλικός λαός έχει δικαίωμα να με κρίνει και όχι ένα αμφιβόλου ποιότητας μιντιακό σύστημα. 

Ζητώ συγγνώμη, όμως, από τον γαλλικό λαό για το γεγονός της αρχικής πρόσληψης μέλους της οικογένειάς μου. Ο γαλλικός λαός δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο πλέον. Είναι απόλυτα κατανοητό και σε εμένα προσωπικά έγινε απόλυτα κατανοητό εδώ και τρία χρόνια που έχω διακόψει κάθε τέτοια σχέση με τη σύζυγό μου. Αν πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα ας το κάνουμε όλοι μαζί. Ας σταματήσουν όμως όλοι αυτοί που σήμερα μου κάνουν μαθήματα ηθικής τις κατηγορίες για κάτι που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να πράττουν. (…)
Για εμένα προσωπικά, όλο αυτό το πλάνο έχει ως μόνο στόχο να πλήξει τον μόνο άνθρωπο που μπορεί πολιτικά να χτυπήσει το κατεστημένο, διεφθαρμένο σύστημα, τόσο στην πολιτική όσο και στην οικονομία. 

Ο πραγματικός κίνδυνος από το συγκεκριμένο σχέδιο είναι η ενίσχυση της ακροδεξιάς, που κάποιοι φαίνεται πως δεν μπορούν να περάσουν μέσω των εκλογών και επιλέγουν την κακοήθεια και την δυσφήμιση για να πετύχουν. Τίποτε δεν θα με πτοήσει. Έχω επιλεγεί από τους ίδιους τους, δεν είμαι υποψήφιος μόνο της δεξιάς αλλά ολόκληρης της Γαλλίας και δεν παραιτούμαι. Από σήμερα ξεκινά μία νέα προεκλογική περίοδος, μία περίοδος γεμάτη με περισσότερη θέληση και περισσότερη επιμονή από την πλευρά μου για μία Γαλλία καθαρή και δίκαιη για όλους». 

Όταν ρωτήθηκε, τέλος, για το αν θα επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε η σύζυγός του, ο Φιγιόν απάντησε ξεκάθαρα: «γιατί να επιστραφεί η αμοιβή για μία εργασία που έχει αποδεδειγμένα παραδοθεί; Γιατί να επιστρέψει κάποιος αμοιβή για δουλειά που επί 15 χρόνια προσέφερε; Σας αντιστρέφω την ερώτηση και καλώ εσάς και τον γαλλικό λαό να απαντήσουν». 
 

 

Tags: