Νέα επίθεση στον Πάνο Καμμένο εξαπέλυσε η Άγκυρα, καθώς επιμένει να δυσανασχετεί επειδή ο Έλληνας υπουργός επισκέφτηκε το Αγαθονήσι.  

«Είναι απαράδεκτες οι κινήσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθεί τέλος σε αυτές τις ενέργειες», σημείωσε ο Χουσεΐν Μουφτούογλου, εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠ.ΕΞ.

Ο Πάνος Καμμένος έθεσε το θέμα της αμφισβήτησης εδαφών της Ελλάδας από την Τουρκία, στην Άτυπη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε στη Μάλτα.

«Το δημοψήφισμα στην Τουρκία δεν ήταν το τέλος της ρητορικής της έντασης αλλά πιθανά και η αρχή ενός νέου κύκλου, και αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Η Ευρώπη τάσσεται  στο πλευρό της Ελλάδας.

«H Kομισιόν υποστηρίζει την ανάγκη τήρησης των διεθνών Συνθηκών, της Συνθήκης της Λωζάννης συγκεκριμένα και όλων των νομικών κειμένων που αφορούν το Αιγαίο, ενώ την ίδια ώρα υπογραμμίζει την ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας και να φροντίσει να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις δίνει το ελληνικό Πεντάγωνο, όχι με δηλώσεις αλλά με τη διαρροή φωτογραφιών από ασκήσεις Εθνοφυλάκων και μάλιστα στο Φαρμακονήσι, την ελληνικότητα του οποίου συνεχώς αμφισβητούν οι Τούρκοι.

Πρόκειται για επιχειρησιακή εκπαίδευση που έγινε μόλις χθες από άντρες του Τάγματος Εθνοφυλακής της Κω και του Φυλακίου Φαρμακονησίου. Οι στρατιώτες μας εκτέλεσαν βολές με όπλα, κατά θαλασσίων στόχων.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ "ΚΑΡΔΙΑ" ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης να πραγματοποιηθεί τουρκική άσκηση Έρευνας - Διάσωσης σε διεθνή ύδατα και εναέριο χώρο, ανατολικά της Σκύρου και μεταξύ Λέσβου - Χίου, σήμερα και στις 3 Μαΐου.

Ωστόσο, τα τουρκικά ελικόπτερα που συμμετείχαν σήμερα, περίπου 12, δεν κατέθεσαν σχέδια πτήσης ως όφειλαν, κάνοντας 11 παραβάσεις. Στην άσκηση συμμετείχαν επίσης 4 F-16 και 2 αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου που προχώρησαν σε αρκετές παραβιάσεις. Το Πολεμικό μας Ναυτικό παρακολουθεί την τουρκική άσκηση με μια κανονιοφόρο και ένα παράκτιο περιπολικό. 

Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση και στην περιοχή της Κύπρου, όπου πλέει το ερευνητικό σκάφος «Barbaros».

Μάλιστα, ο Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου, πήγε στην περιοχή που πλέει το «Barbaros» με τουρκική φρεγάτα και μίλησε με τον Κυβερνήτη. Το πλοίο θα κάνει υποθαλάσσιες έρευνες μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Παράλληλα το τουρκικό ναυτικό διεξάγει ασκήσεις πυρών στα κατεχόμενα, αλλά κυρίως εντός τριών οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, νοτιοδυτικά της Πάφου.