Τελικά αξίζουν τα smartwatch;

Ένα μικρό smartphone στο χέρι μας

Smartwatch: Μία Πρόβα Για Το Μέλλον

Η ανθρωπότητα έχει καλωσορίσει τα smartwatch εδώ και μερικά χρόνια, με το αξεσουάρ να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στο ελληνικό και το διεθνές καταναλωτικό κοινό.

Πλέον, αποτελεί μία προέκταση του κινητού μας τηλεφώνου στο χέρι μας, κάτι που δημιουργεί μεγάλες προοπτικές. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά και μεγάλα εμπόδια, ώστε να καταφέρει να ενταχθεί ως ένα απαραίτητο αξεσουάρ, όπως κατάφεραν να κάνουν τα smartphones..

Ένα μικρό… smartphone

Το λανσάρισμα οθόνης αφής στα smartwatch, για πολλούς σημαίνει τη μεταφορά ενός smartphone στον καρπό μας. Και όμως, πλέον τα έξυπνα ρολόγια μας επιτρέπουν ακόμα και να μιλήσουμε μέσα από αυτά, αφού έχουν ηχείο και μικρόφωνο. Βεβαίως, απαιτείται η σύνδεση με το κινητό μας τηλέφωνο για να γίνει αυτό, κάτι που όμως δεν είναι απίθανο να αλλάξει με τα χρόνια. Αρκεί η υποδοχή μιας κάρτας SIM σε ένα ρολόι και θα έχουμε έτοιμο το ανεξάρτητο… ρολόι-κινητο.

Πέρα από τις ίδιες τις κλήσεις, το smartwatch αποτελεί μία μεταφορά της οθόνης της συσκευής σας στο χέρι σας. Μπορείτε να έχετε εικόνα και έλεγχο για όλες τις ειδοποιήσεις σας, από κάθε πιθανή εφαρμογή. Από τα SMS και τις αναπάντητες κλήσεις, μέχρι ειδοποιήσεις από τα παιχνίδια που έχετε ποντάρει στη Bet365. Ίσως ακόμα και να μπορείτε να διαχειριστείτε στοιχήματα από την εταιρεία Stoiximan μέσω της εφαρμογής της στο μέλλον..

 

Μια πρόβα για το μέλλον

Η τεχνολογία καταφέρνει, πλέον, να ενσωματωθεί με όλο και πιο εργονομικούς τρόπους κοντά μας. Το smartwatch είναι σαφώς πιο εργονομικό, ως συσκευή, από ένα κινητό τηλέφωνο, αφού είναι περασμένο στο χέρι μας. Δε χρειαζόμαστε ούτε τσέπη, ούτε κάποια θήκη για να το έχουμε συνέχεια μαζί μας.

Αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει σκέψεις για πολλές ακόμα εφαρμογές στην καθημερινότητά μας, με πολλούς να θεωρούν τα smartwatch ως ένα χρήσιμο εργαλείο για το φιλόδοξο project των έξυπνων σπιτιών. Αντί για το κινητό μας τηλέφωνα, τα ρολόγια μας θα μπορούν να είναι ο κινητήριος μοχλός για τη λειτουργία των συσκευών στα smart houses. Από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, μέχρι την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση συσκευών, του γκαράζ ή του ποτιστικού μας συστήματος και του φωτισμού, πρόκειται για μία προοπτική που είναι ικανή να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη.

Ήδη στα ρολόγια έχουν καταφέρει να υποκαταστήσουν χρήσιμα εργαλεία του κινητού, όπως είναι ο φακός και το χρονόμετρο, το ημερολόγια κλπ. Ο στόχος των κατασκευαστών είναι να αντικαταστήσει πολλά περισσότερα.

Smartwatches και fitness

Χάρη και στις πρωτοβουλίες κάποιων κατασκευαστών, τα ρολόγια έχουν δημιουργήσει μία πολύ στενή σχέση με το χώρο του fitness. Συγκεκριμένα, όλα άρχισαν από τη μέτρηση των βημάτων, που δίνει κίνητρο στους χρήστες να κινούνται όλο και περισσότερο μέσα στην ημέρα. Έπειτα, παρατηρήσαμε μία πληθώρα μετρήσεων και χαρακτηριστικών υγείας, με τα οποία εξοπλίστηκαν τα smartwatch. Μπορείτε να δείτε τους παλμούς σας, να μετρήσετε την πίεση και το στρες και όχι μόνο.

Πλέον, τα smartwatch τείνουν να μετατραπούν σε έναν πλήρη οδηγό fitness, αφού σταδιακά προσαρμόζονται για να προσφέρουν συμβουλές για τη γυμναστική και το πλάνο διατροφής, υπενθυμίζοντας στον χρήστη ακόμα και να πίνει νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα μειονεκτήματα των smartwatch

Όσο εντυπωσιακά κι αν δείχνουν και ακούγονται, τα smartwatch δεν είναι ιδανικά και πανίσχυρα. Τουλάχιστον προς το παρόν δεν δείχνουν ικανά να πάρουν τη θέση των κινητών τηλεφώνων, με κάποια στοιχεία να αποθαρρύνουν αρκετούς καταναλωτές από την αγορά τους:

Περιορισμός δυνατοτήτων hardware

Ο μικρός όγκος των ρολογιών δημιουργεί αυτόματα ένα πρόβλημα χώρου, ώστε να χωρέσουν όλα τα τσιπ και συνολικά το hardware, που θα απαιτούσε ένα πανίσχυρο smartwatch. Αυτό σημαίνει, ότι αναγκαστικά γίνονται εκπτώσεις σε χώρο μνήμης, αλλά και σε κάποιες προσθήκες που θα βοηθούσαν τα ρολόγια να πλησιάσουν τα κινητά, όπως μία κάμερα. Η προσθήκη τέτοιου εξοπλισμού θα εκτίναζε το κόστος των smartwatch σε δυσθεώρητα ύψη.

Αδυναμία αναβάθμισης

Πολλοί κάτοχοι smartwatch απογοητεύονται από τα ρολόγια τους, απλά και μόνο επειδή βλέπουν λίγους μήνες μετά ένα νέο μοντέλο, το οποίο μπορεί να κάνει πιο εντυπωσιακά πράγματα. Η πρόοδος είναι συνεχής στο συγκεκριμένο κομμάτι, όμως η αδυναμία αναβάθμισης ρίχνει αρκετά την αξία των παλαιότερων μοντέλων, αναγκάζοντας τους χρήστες να τα αντικαθιστούν συχνά. Τουλάχιστον αν θέλουν να είναι επίκαιροι με την τεχνολογική πρόοδο..

Κόστος

Τα smartwatch δεν είναι φθηνά. Δεν είναι όσο ακριβά, όσο κάποια κινητά τηλέφωνα, όμως, αναλογικά με τις δυνατότητές τους, το κόστος είναι δυσβάσταχτο για μεγάλο μέρος των καταναλωτών. Ωστόσο, το marketing και το κόστος κατασκευής δύσκολα θα επιτρέψουν μείωση τιμών, εκτός αν δημιουργηθούν περισσότερες budget επιλογές.

Διάρκεια μπαταρίας

Ο κόσμος έχει συνηθίσει να φορτίζει το κινητό του τηλέφωνο σχεδόν κάθε μέρα. Αν και δεν είναι ευχάριστο, είναι μία συνήθεια αναπόφευκτη. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν ζήτημα για το ρολόι, μέχρι και τώρα, αφού η οθόνη αφής έχει μεγάλες απαιτήσεις σε ενέργεια. Έτσι, κάποια ρολόγια χρειάζονται φόρτιση ακόμα και σε καθημερινή βάση, κάτι που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τον μέσο χρήστη.

Ανθεκτικότητα

Σε αντίθεση με ένα κινητό τηλέφωνο, που έχει θήκη προστασίας και το βάζουμε στην τσέπη ή την τσάντα μας στα… δύσκολα, το smartwatch είναι διαρκώς εκτεθειμένο. Είτε γυμναζόμαστε, περνάμε δύσκολα μονοπάτια, σε ακραίο καύσωνα ή και κρύο, το ρολόι ζει… επικίνδυνα σε μόνιμη βάση. Έτσι, είναι ένα από τα αξεσουάρ που συχνά χαλάει λόγω ταλαιπωρίας, ενώ δύσκολα μπορεί να κατασκευαστεί με ανθεκτικά υλικά χωρίς επιπλέον κόστος ή όγκο.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top