Πέθανε στα 91 του χρόνια γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης

Θρήνος στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σταύρος Ντουφεξής

Διπλό πένθος για τον καλλιτεχνικό κόσμο την Τετάρτη, αφού εκτός από τον καταξιωμένο συνθέτη Δήμο Μούτση έφυγε από τη ζωή κι ο σκηνοθέτης Σταύρος Ντουφεξής.

Ο Σταύρος Ντουφεξής με τον Στάθη Λιβαθινό 

Ο Σταύρος Ντουφεξής με τον Στάθη Λιβαθινό /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Ο γνωστός σκηνοθέτης έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια και την είδηση έκανε μέσω του προφίλ του στο Facebook ο ηθοποιος Γιώργος Λίβανος.

Η ανάρτηση του Σπύρου Μπιμπίλα

Ο Σπύρος Μπιμπίλας με μια ανάρτηση στο Instagram αποχαιρέτισε τον Δήμο Μούτση και τον Σταύρο Ντουφεξή γράφοντας:

«Σήμερα ο πολιτισμός μας θρηνεί ακομα 2 σπουδαίους του. Και φτωχαίνει.. Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Δήμο Μούτση και τον δημιουργικό σκηνοθέτη μεγάλων επιτυχιών Σταύρο Ντουφεξή.. Τα λόγια ειναι φτωχά για να σκιαγραφήσουν το έργο και την προσωπικότητά τους.. Καλό κατευόδιο και στους δύο».

Ποιος ήταν ο Σταύρος Ντουφεξής

O Σταύρος Ντουφεξής γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1933. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα, υποκριτική στo Σεμινάριο Μαξ Ράινχαρντ της Βιέννης, θεατρολογία και ιστορία της τέχνης στο Βερολίνο. Μαθήτευσε και εργάστηκε στο Μπερλίνερ Ανσάμπλ του Μπρεχτ (Βερολίνο), καθώς και στην Όπερα Κωμωδίας. Επίσης, μαθήτευσε κοντά στην Γερμανίδα κορυφαία χορογράφο του μοντερνισμού Μέρι Βίγκμαν και στον Αυστριακό σκηνοθέτη Βάλτερ Φελζενστάιν. Από το 1959, ως έκτακτος ή μόνιμος πρώτος σκηνοθέτης, σκηνοθέτησε σε κρατικές σκηνές του γερμανόφωνου χώρου περισσότερες από ογδόντα παραστάσεις. Παράλληλα, διετέλεσε διευθυντής στο Δημοτικό Θέατρο του Μπίλεφελντ. Διασκεύασε και μετέφρασε έργα, κυρίως από το χώρο του αρχαίου δράματος.

Η μουσική, ο ρυθμός κι η κίνηση υπήρξαν πάντα σημαντικά στοιχεία στη δουλειά του. Συνεργάστηκε στενά με μουσικούς, χορογράφους και μίμους, σε έργα τομές, όπως στους Ιππείς και τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, το Ρωμαίος και Ιουλιέττα και Όπως σας αρέσει του Σαίξπηρ, το Καπέλο από ψάθα Ιταλίας του Ευγένιου Λαμπίς και το Ο Λεόντιος και η Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1974. Σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο τα έργα Το ημέρωμα της στρίγγλας του Σαίξπηρ, Τα οράματα της Σιμόν Μασάρ του Μπρεχτ (1976), Τρωάδες (1983), Βίος του Γαλιλαίου (1998). Στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σκηνοθέτησε τα έργα Άγιος πρίγκιπας της Μαργαρίτας Λυμπεράκη (1977), Τρικυμία (2002).

Επίσης, ο Σταύρος Ντουφεξής σκηνοθέτησε για την ΕΡΤ τα έργα Δεσποινίς Τζούλια το 1979 και Η κωμωδία των παρεξηγήσεων το 1992. 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top