Σπύρος Φωκάς: Οι τέσσερις γάμοι, το Χόλιγουντ και η κόρη του

Οι μεγάλοι έρωτες ενός από τους πιο γοητευτικούς «διεθνείς» Έλληνες

Δείτε βίντεο για τον θάνατο του Σπύρου Φωκά από το Μεσημεριανό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Η νέα γενιά τον θυμάται μέσα από τις επαναλήψεις της σειράς Δυο Ξένοι, ως το φλερτ της «Ντένης Μαρκορά» που υποδύθηκε η επίσης αείμνηση Ντίνα Κώνστα. Όμως ο Σπύρος Φωκάς, πριν φτάσει να υποδυθεί -ουσιαστικά- τον εαυτό του στην κωμική σειρά στα τέλη της δεκαετίας του '90, είχε μια καριέρα που μετρούσε πολλές επιτυχίες και τον τίτλο του «Greek lover» στο Χόλιγουντ. 

Σπύρος Φωκάς: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών

Σπύρος Φωκάς: Το βιογραφικό του 

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου το 1937. Άνηκε στο ζώδιο του Λέοντα.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Ανδρουτσόπουλος Σπύρος. 

Ο πατέρας του ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας, ενώ η μητέρα του καταγόταν από την Κέρκυρα  Η οικογένεια Φωκά ήρθε στην Αθήνα όταν ο Σπύρος ήταν 9 ετών. 

Το «τέλος» του Σπύρου Φωκά: Ζούσε σε ένα κοντέινερ με μία τιμητική σύνταξη

Ήταν απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη.

Έζησε κι εργάστηκε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, αλλά επέστρεψε στην Ελλάδα, γιατί δεν του άρεσε η νοοτροπία των Αμερικανών.

To 2013 o Σπύρος Φωκάς παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τη Λίλαν Παναγιωτοπούλου

To 2013 o Σπύρος Φωκάς παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τη Λίλαν Παναγιωτοπούλου /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Ο Σπύρος Φωκάς παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Το 1958 και σε ηλικία μόλις 21 ετών, παντρεύεται την ηθοποιό Νία Λειβαδά και χωρίζει μετά από δέκα χρόνια. Μεγάλος του έρωτας ήταν η εντυπωσιακή αεροσυνοδός Βέτα Ρεμπετσέρι, η οποία ήταν η δεύτερη σύζυγός του. Και πάλι μετά από μια δεκαετία χωρίζει. Στα τέλη του '70 γνωρίζει την τρίτη σύζυγό του την Ελληνοαμερικανιδα δ/ντρια του Φεστιβάλ Ολυμπίας Ρενέ Πάππας, με την οποία χωρίζει και πάλι μετά από δέκα χρόνια.

Στον τελευταίο του πολιτικό γάμο με τη Λίλιαν Παναγιωτοπούλου το 2013 ήταν 76 ετών.  

Ο Σπύρος Φωκάς με τη θετή του κόρη, Κωνσταντίνα

Ο Σπύρος Φωκάς με τη θετή του κόρη, Κωνσταντίνα /Φωτογραφία NDP Photo Agency

Σύμφωνα με δηλώσεις του δεν απέκτησε ποτέ παιδιά γιατί δεν του αρέσει ο κόσμος που ζει ο ίδιος και για αυτό δε θέλησε να υποχρεώσει κανένα παιδί να ζήσει σε αυτό τον κόσμο.  

Σπύρος Φωκάς: Η τελευταία φωτογραφία τρεις μέρες πριν τον θάνατό του

Η καριέρα του Σπύρου Φωκά

Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση την έκανε το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα. Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών κι ήταν η αφετηρία για τη διεθνή του καριέρα.  

Ο Σπύρος Φωκάς με τη Ζωή Λάσκαρη στην ταινία Στεφανία στο αναμορφωτήριο

Ο Σπύρος Φωκάς με τη Ζωή Λάσκαρη στην ταινία Στεφανία στο αναμορφωτήριο /Φωτογραφία Finos Films

Πρωταγωνίστησε στον Εγωισμό του Γιάννη Δαλιανίδη βάζοντας σε... ερωτικό δίλημμα στη Ζωή Λάσκαρη και την Τζένη Ρουσσέα. Στη θρυλική Στεφανία στο αναμορφωτήριο, υποδύεται τον γιατρό που σώζει τη Λάσκαρη

Σπύρος Φωκάς: Τα προβλήματα υγείας και η ζωή του σε κοντέινερ στην Κόρινθο

Ο Φόβος του Κώστα Μανουσάκη με την Έλενα Ναθαναήλ και τον Μάνο Κατράκη ήταν μια από τις πιο ερωτικές του ταινίες, ενώ ακολούθησαν το Ντάμα σπαθί του Γιώργου Σκαλενάκη και το Έρωτας στην καυτή άμμο του Κώστα Ζωγραφάκη. 

Ο Σπύρος Φωκάς το 1970 στην ταινία Basta guardarla του Λουτσιάνο Σάλτσε

Ο Σπύρος Φωκάς το 1970 στην ταινία Basta guardarla του Λουτσιάνο Σάλτσε

H πρώτη του εμφάνιση σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο ιταλικής καταγωγής Morte di un amico, ιταλικής παραγωγής, που είχε το ρόλο του «Μπρούνο». 

Στην Τσινετσιτά της Ιταλίας συνεργάστης με σημαντικούς σκηνοθέτες κι ηθοποιούς, όπως στο Psycosissimo με τον Ούγκο Τονιάτσι, στο Via Margutta του Μάριο Καμερίνι, στο Ένας άντρας στην πυρά των αδελφών Ταβιάνι κ.ά.

Σε δημοσίευμα ξένης εφημερίδας είχε γραφτεί ότι ξεπερνούσε σε ομορφιά τον Αλέν Ντελόν, καθώς ο ξένος τύπος δεν αποθέωνε μόνο το ταλέντο του, αλλά και την εντυπωσιακή εξωτερική του εμφάνιση. 

Ο Σπύρος Φωκάς στην ταινία Ράμπο ΙΙΙ

Ο Σπύρος Φωκάς στην ταινία Ράμπο ΙΙΙ

Το 1985 κατάφερε να μπει στο Χόλιγουντ, καθώς συμμετείχε στην ταινία Το διαμάντι του Νείλου με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας και την Κάθλιν Τέρνερ. Έπαιξε και στο Ράμπο ΙΙΙ με τον Σιλβέστερ Σταλόνε.

Στην εποχή της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης, αξέχαστη είναι η συμμετοχή του στους Δυο Ξένους ως το φλερτ της «Ντένης Μαρκορά» με την ατάκα «Ω, Σπάιρους» να γίνεται... σλόγκαν εκείνη την εποχή. Τελευταίος του τηλεοπτικός ρόλος ήταν στη σειρά του ΑΝΤ1, Της Αγάπης Μαχαιριά

To 2019 συμμετείχε στην ταινία μικρού μήκους Ελληνικόν του Κωνσταντίνου Πρέπη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top