Θέατρο: Η «Νόρα» της διπλανής πόρτας

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

10 κούκλες, για τη γυναικεία χειραφέτηση

Κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της ένα κομμάτι από τη Νόρα του Ίψεν. Η μητέρα σου, η αδελφή σου, η σύζυγός σου, η κόρη σου, η ερωμένη σου, η πρώην σου, η φίλη σου. Όλες τους καθημερινά δίνουν μία μάχη να προλάβουν τα θέλω μία «κακοκουρδισμένης» κοινωνίας. Η νοικοκυρά, η δούλα και κυρά, η επιτυχημένη επαγγελματίας, η προσφυγοπούλα. Όλες τους παλεύουν μέσα στο κουκλόσπιτο του καταχωνιασμένου αληθινού εαυτού τους, ο οποίος αγωνίζεται να πάρει ανάσα από μία άπιαστη «τελειότητα». Αυτή είναι η γυναίκα που έχεις ανάγκη να παριστάνεις να γνωρίζεις εις βάθος, μα αγνοείς μεγαλόπρεπα.

«Κούκλες»: Κάνουν πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου

Η «Νόρα» από το «Κουκλόσπιτο» του Ίψεν στον 21ο αιώνα

Η Νόρα Χέλμερ του Ίψεν είναι η υπάκουη σύζυγος που θυσιάζεται για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των άλλων, φιμώνοντας τα εσωτερικά της ουρλιαχτά. Ξυπνά καθημερινά σε ένα σπιτικό γεμάτο αγάπη, σε μία φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια. Ο σύζυγός της, Χέλμερ, τη φροντίζει σαν να είναι μικρό παιδί κι εκείνη του το ανταποδίδει με πίστη και αφοσίωση.  Στα μάτια της ζει με έναν δυνατό, γοητευτικό άνδρα, τον οποίο θαυμάζει. Ο κόσμος της καταρρέει, όταν προκειμένου να του σώσει τη ζωή, κάνει μία λάθος κίνηση. Όταν ο σύντροφος-πρότυπο το ανακαλύπτει, μετατρέπεται σε ένα τέρας, που την ταπεινώνει και την κακοποιεί σωματικά και ψυχικά. Η Νόρα όμως αντιστέκεται. Είναι από τις γυναίκες που επιζητούν το ωραίο, το ιδανικά φτιαγμένο. Γνωρίζει ότι μπορεί να καταστραφεί κι όμως ρισκάρει. Παίρνει τη βασανισμένη ψυχή και φεύγει από το σπίτι της, καθώς πιστεύει πως δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να μεγαλώσει τα παιδιά της.

Μια κούκλα στις… Κούκλες - Η Ειρηνή Καζαριάν σε θεατρική παράσταση!

 

Οι κούκλες του… «Κουκλόσπιτου»

Στο «Κουκλόσπιτο» που έχει στήσει ο Νικόλας Ανδρουλάκης οι ηρωίδες του βιώνουν με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά το τίμημα της αυτογνωσίας σε μία πρωτότυπη σκηνοθεσία χειραγώγησης. Δέκα νεαρές, αλαβάστρινες κούκλες, μαριονέτες κι επαναστάτριες κούκλες παλεύουν να ξεχωρίσουν σε ένα talent show, που μετατρέπεται σε αγώνα επιβίωσης. Κερδίζει εκείνη που θα αναγνωρίσεις εσύ στον δικό σου κόσμο.

Καζαριάν: Να τι της ψιθύρισε ο σκηνοθέτης στο αυτί

 

10 κούκλες για τη γυναικεία χειραφέτηση 

Μια στρατιά από εκκολαπτόμενες Νόρες, που εξερευνά η μία την άλλη. Αυτό που τις ενώνει και συνάμα τις στήνει απέναντι είναι πως όλες τους χειραγωγούνται από τον δημιουργό τους. Γίνονται πρόβατα. Μέσα από την αλήθεια της Νόρα Χέλμερ, της Μήδειας, της Λυσσασμένης Γάτας, της Σαλώμης, της Μαρίας Μαγδαληνής, της Λυσιστράτης βλέπεις ξεκάθαρα το είδωλο της σύγχρονης γυναίκας εγκλωβισμένο σε εκατομμύρια καθρέφτες. Καμιά τους όμως δεν έχει όνομα. Ένα πλαστικό ταμπελάκι με έναν αριθμό τις ορίζει και τις ξεχωρίζει, όπως 333 (Χριστίνα Παπατριανταφύλλου), 222 (Αντιγόνη Σταυροπούλου), 108 (Δώρα Σαμψώνα), 321 (Βίνα Σέργη). Από θελκτικά θηλυκά, μετατρέπονται σε αντικείμενα. Ακούς το νούμερο.

Ακριβώς 140 χρόνια μετά την πρώτη ανάγνωση του Κουκλόσπιτου του Χένρικ Ίψεν, το έργο εξακολουθεί να ταράζει τα νερά των κοινωνικών δεδομένων για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Κάθε προσωπική ρωγμή κάθε κούκλας δείχνει σαν ανοιχτή πληγή στη γυναίκα του 21ου αιώνα. Και η Νόρα πέθανε. Και η Νόρα δεν υπήρξε ποτέ. Και ζήτω η Νόρα!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top