Μητσοτάκης: Αδιανόητο να μην υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ για το φυσικό αέριο

Αιχμές για τη  Γερμανία από τη Σόφια όπου εγκαινιάσθηκε ο IGB   

Επιμένει για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρέθηκε στη Σόφια για την έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, ενώ παράλληλα δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση της Γερμανίας που μπλοκάρει μια ευρωπαϊκή λύση. 

«Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία // Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός.  

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «θα κάνουμε περισσότερα για να περιορίσουμε τις τιμές ενέργειας που έχουν απογειωθεί και εξασθενούν τις οικονομίες μας. Και πρέπει να το κάνουμε ως Ευρωπαίοι, από κοινού. 

«Ο αγωγός IGB, ο οποίος συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και τη θέση της Ελλάδος ως ενός σημαντικού γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σόφια, όπου συμμετέχει στην τελετή για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB). 

 

Μητσοτάκης: Με τις επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη θα καλύψουμε τις ανάγκες μας και θα κάνουμε και εξαγωγές  

 

Προσερχόμενος στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός δήλωσε συγκεκριμένα για τον αγωγό IGB:  

Αποκάλυψη Star: Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα ελληνοτουρκικά  

 

Ο Κ. Μητσοτάκης με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην τελετή για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού IGB

Ο Κ. Μητσοτάκης με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην τελετή για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού IGB 

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης έχει πια και επίσημα ολοκληρωθεί. Ο αγωγός IGB, ο οποίος συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και τη θέση της Ελλάδος ως ενός σημαντικού γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας.

Οι επενδύσεις που η Ελλάδα κάνει συνολικά στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν την πόλη αυτή ως μία νέα εναλλακτική πηγή εισόδου ενέργειας -σε πρώτη φάση υγροποιημένου φυσικού αερίου- για να καλύψουμε όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδος, τις ανάγκες των Βαλκανίων, γιατί όχι και τις ανάγκες της κεντρικής Ευρώπης.

Μητσοτάκης: Έθεσε σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου στην Κομοτηνή

Σε μία εποχή που η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών έτσι ώστε να απενεργοποιήσουμε αυτή την ξεκάθαρη απόπειρα απειλής, η οποία στρέφεται τελικά κατά όλων των ευρωπαίων πολιτών. Απαιτείται, όμως, ακόμα περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, αντίστοιχη με αυτή που έχουν επιδείξει τα κράτη της Βαλκανικής.

Έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούμε πια -το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση».

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν με το βλέμμα στο TAP 
 

Στο περιθώριο των εγκαινίων του IGB ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν με το βλέμμα και στην αύξηση των προμηθειών από τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά και με άλλους ηγέτες των βαλκανικών χωρών.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top