Μητσοτάκης στο CNN: Θα προασπίσω εθνική κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα

«Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο» ξεκαθάρισε 

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θα  υπερασπίσω την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» κατέστησε σαφές, όσον αφρά τις προκλήσεις της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη  συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το απόγευμα στο αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Μητσοτάκης: Αγανάκτηση για τους «πυροσβέστες της ξαπλώστρας»

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε δύο φορές ότι η χώρα μας συμπεριφέρεται υπεύθυνα έναντι της Τουρκίας και ότι το μόνο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι το Διεθνές Δίκαιο. «Αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες σοβαρές προκλήσεις από την Τουρκία, νομίζω πως ο πρόεδρος Ερντογάν θα έκανε καλό στους πολίτες του εάν προσπαθούσε να αναζωογονήσει την τουρκική οικονομία παρά να επιχειρεί να επαναφέρει στο προσκήνιο νεοθωμανικές επιδιώξεις. Σε κάθε περίπτωση, θα προασπίσω την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο» τόνισε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός. 

Συντονισμός Αθήνας - Λευκωσίας απέναντι στις τουρκικές απειλές

Μητσοτάκης: Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις  

Όσον αφορά την οικονομία και τα μέτρα στήριξης των πολιτών για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε :  «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο καιρό χρειαστεί καθώς η οικονομία μας υπεραποδίδει, συνεχίζουμε να επιδοτούμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καλύπτοντας έως και το 90% των αυξήσεων».  

Ενεργειακή Κρίση: «Μάχη» Βορρά - Νότου για το σχέδιο της Κομισιόν

Απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά και την θεσμική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι «πρέπει να δράσουμε πριν από τον επερχόμενο χειμώνα, ώστε να δείξουμε όχι μόνο αλληλεγγύη, αλλά και αποτελεσματικότητα». 

Επισήμανε επίσης ότι ορισμένοι βγάζουν πολλά χρήματα σε βάρος των κυβερνήσεων και εν τέλει των ευρωπαίων πολιτών και ότι αυτό θα πρέπει να σταματήσει. 

Σχετικά με τα κύρια σημεία της επιστολής του  προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για τη δημιουργία ενός πανευρωπαικού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία, έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες, που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές πως η προσέγγιση μας είναι αξιόπιστη». 

Η πρόταση Μητσοτάκη στη Φον ντερ Λάιεν για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη διατήρησης της πολιτικής σταθερότητας.  «Δε θα θυσιάσω την πολιτική σταθερότητα της χώρας για να κερδίσω πολιτικό πλεονέκτημα, οι αγορές μας επιβραβεύουν γιατί είμαστε θεσμικά σοβαροί» τόνισε.  Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι δεσμεύτηκε δημόσια πως η κυβέρνηση του θα εξαντλήσει την τετραετία, εκφράζοντας την ελπίδα πως στο τέλος της κυβερνητικής θητείας οι Έλληνες πολίτες θα δώσουν στην κυβέρνηση του ακόμη μία θητεία. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top