Κεραμέως: Ξεκινά η υλοποίηση του νόμου-πλαισίου για τα Πανεπιστήμια

Στην 100ή Σύνοδο Πρυτάνεων η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  

Νίκη Κεραμέως

Η υλοποίηση του νέου νόμου-πλαισίου για τα Πανεπιστήμια, ζητήματα χρηματοδότησης και στελέχωσης των ΑΕΙ και άλλα θέματα απασχόλησαν την 100ή Σύνοδο Πρυτάνεων, στην οποία συμμετείχαν δια ζώσης η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Άγγελος Συρίγος και ο Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης Αποστόλης Δημητρόπουλος.


Κεραμέως στο Star: «Το νομοσχέδιο προβλέπει πιο ποιοτικά πανεπιστήμια»

Η Υπουργός ενημέρωσε τους Πρυτάνεις για τις 262 παρατηρήσεις και τα σχόλια εκ μέρους της Συνόδου Πρυτάνεων, των ΑΕΙ, φορέων, μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας και πολιτικών κομμάτων που ενσωματώθηκαν στο τελικό, βελτιωμένο κείμενο του νόμου.

Κεραμέως: Χωρίς κριτήρια η ένταξη στο διευρυμένο ολοήμερο έως τις 18.00

 

Στη συνέχεια, συζητήθηκε αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα και τα στάδια εφαρμογής των επιμέρους διατάξεων του νέου νόμου-πλαισίου, με προτεραιότητα στις διαδικασίες ανάδειξης των νέων διοικήσεων των Πανεπιστημίων, όπως π.χ. η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης, την υλοποίηση καινοτόμων δράσεων, την αξιοποίηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συμφωνήθηκε η δημιουργία μίας ομάδας εργασίας υπό τον Γενικό Γραμματέα, με συμμετοχή εκπροσώπων της Συνόδου Πρυτάνεων, για την υποστήριξη της υλοποίησης του νέου νόμου.

Συρίγος:  Άναψε «φωτιές» στη Βουλή η αναφορά του σε Χούντα και Πολυτεχνείο

Στη διάρκεια της Συνόδου αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι ακόλουθες θεματικές:

- Χρηματοδότηση: Έχει ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της καταβολής της τακτικής επιχορήγησης των ΑΕΙ για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, η οποία φέτος είναι αυξημένη κατά 14,5%, ενώ εγκρίθηκε το τομεακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-27, με βασικούς άξονες: σύνδεση με την αγορά εργασίας, υποτροφίες, διεθνοποίηση/αριστεία, δεξιότητες/δια βίου μάθηση, ισότιμη πρόσβαση, διασφάλιση ποιότητας. Επίσης, για δεύτερη χρονιά, η κατανομή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ πραγματοποιείται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, με στόχο τη διαφάνεια και τη δίκαιη κατανομή του τακτικού προϋπολογισμού. Επίσης, προχωρούν τρία έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κατασκευή φοιτητικών εστιών (για 5.456 κλίνες) ύψους 295 εκ. ευρώ, στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας και Θράκης, ενώ δρομολογείται και η υποβολή άλλων τριών αντίστοιχων έργων στα Πανεπιστήμια Δυτικής Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλονίκης.

- Στελέχωση: Συνεχίζονται οι πράξεις προκήρυξης και διορισμού των 1.450 νέων θέσεων μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2020, ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για τις θέσεις διοικητικού προσωπικού που δόθηκαν για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία στα ΑΕΙ της χώρας.

- Εξωστρέφεια: Με δεδομένο πλέον ένα πλήρες θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών, τα ΑΕΙ μπορούν να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφειά τους. Η Υπουργός ανακοίνωσε ότι μεταξύ 5-11 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα λόγω πανδημίας επίσκεψη εκπροσώπων περισσότερων από 25 κορυφαίων Αμερικανικών Πανεπιστημίων, προκειμένου να εμπεδώσουν τις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες και να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασής τους. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποστολές τριτοβάθμιων ιδρυμάτων των ΗΠΑ σε άλλη χώρα των τελευταίων χρόνων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top