ΗΠΑ: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται

Ηχηρή απάντηση στον «χάρτη Μπαχτσελί» έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και τις προκλήσεις προς τη χώρα μας τονίζοντας πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται».

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ απάντησαν σχετικά με τον χάρτη του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.

Πρέσβης Γερμανίας: Απαράδεκτη η αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πραϊς απάντησε σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στην Τουρκία και ξεκαθάρισε πως για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

Μητσοτάκης καλεί τον Ερντογάν να πάρει θέση για τον «χάρτη Μπαχτσελί»

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είχε φωτογραφηθεί με τον συγκεκριμένο χάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι είναι το παρακλάδι του κόμματός του.

Σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Σουλτογιάννη στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος παρουσίασε στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ξηράς των ΗΠΑ, Τζέιμς Μακκόνβιλ την επεκτατική ρητορική του Ερντογάν.

Χαρακτηριστική είναι η στιχομυθία μεταξύ τους με τον κ. Φλώρο να ρωτάει τον κ. Μακκόνβιλ «πως θα σας φαινόταν αν στον χάρτη των ΗΠΑ, το Τέξας ξαφνικά γινόταν Μεξικό.» Η αμερικανική πλευρά απάντησε πως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα στην εδαφική της ακεραιότητα.

Η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις κόκκινες γραμμές της καθώς και για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, η Ουάσινγκτον μέσω των συναντήσεων του κ. Φλώρου στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα πως η Ελλάδα θα είναι πάντα οχυρωμένη έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Επιπλέον σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στο Star η αμυντική σχέση Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών είναι από τις καλύτερες που έχουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top