Ξέφυγε ο Ερντογάν: Δίνει οδηγίες στους Έλληνες τι να ψηφίσουν στις εκλογές

Τι απαντάει η Ελλάδα

Τα αυγά και τα πασχάλια φαίνεται πως έχει χάσει ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος μετά την προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε στον Έλληνα πρωθυπουργό και τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τώρα επιχειρεί να παρέμβει και στα πολιτικά πράγματα της χώρας, καλώντας τον ελληνικό λαό να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ερντογάν: Καμία συνάντηση με τον Μητσοτάκη εάν δε συνέλθει

«Είναι μια πραγματικότητα ότι ο γείτονας μας στο Αιγαίο πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο μαζί μας. Γι αυτό στους στρατηγικούς υπολογισμούς της Τουρκίας έχει την θέση που του αναλογεί. Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό», το εμπρηστικό σχόλιο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μιλώντας σε στρατιωτική ακαδημία ο Ταγιπ Ερντογαν για τις παραβιάσεις του εναερίου χώρου είπε: «Σε όσους μας επιτίθενται μας συνέχεια στον εναέριο χώρο μας, δίνουμε το απαραίτητο μάθημα εκεί που πρέπει κυρίως με την πολεμική μας αεροπορία κ θα συνεχίσουμε να το κάνουμε Kανείς δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι θα προστατεύσουμε τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας στη Δύση, χωρίς να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και αξιοποιώντας πλήρως τις ευκαιρίες που μας δίνουν οι διεθνείς συμφωνίες».

Γ. Οικονόμου: «Είναι προφανές ότι οι επιτυχίες του πρωθυπουργού δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει»

«Η συνεχής ισχυροποίηση της Ελλάδας -στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά- στεναχωρεί τον κ. Ερντογάν και τον οδηγεί σε δηλώσεις που υπερβαίνουν τα εσκαμμένα» ανέφερε σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Προέδρου της Τουρκίας.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι «οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν την ιστορική παιδεία και τον πατριωτισμό που επιβάλλεται ώστε να κρατούν ερμητικά κλειστά τα αυτιά τους στις παραινέσεις όσων επιβουλεύονται την Πατρίδα τους» και κατέληξε:

«Είναι προφανέστατο ότι οι επιτυχίες του πρωθυπουργού και η ενδυνάμωση της Ελλάδας δεν αφήνουν τον κ. Ερντογάν να ησυχάσει. Αν και ο ίδιος θα προτιμούσε μια Ελλάδα αδύναμη, εμείς κάνουμε και θα κάνουμε ανυποχώρητα όσα προάγουν τα εθνικά μας δίκαια».

Εμπρηστική ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης από τον Ερντογάν

Οι νέες ακραίες δηλώσεις του Ερντογάν, επαναφέρουν στο προσκήνιο το κλίμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα μηνύματα από τον διεθνή παράγοντα προς την Τουρκία μπορούν να αποτρέψουν να μεταφερθεί αυτή η ένταση στο πεδίο.

Ο κ. Ερντογάν μπορεί να συντηρεί την ένταση και να τα βάζει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πεδίο, όμως, φαίνεται ότι τα πράγματα είναι ήρεμα. Και εκτιμάται ότι θα παραμείνουν έτσι και όλο το καλοκαίρι, τα νερά του Αιγαίου θα είναι ήρεμα.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Στις αρκετές διμερείς επαφές που είχε ο κ. Ερντογάν, όχι μόνο με τον κ. Μπάιντεν, αλλά και με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, το μήνυμα ήταν σαφές: σε αυτή τη φάση που είμαστε δεν επιτρέπεται αστάθεια εντός του ίδιου του ΝΑΤΟ.

Άρα, το επίκεντρο αυτή την ώρα είναι η Ρωσία και η εισβολή στην Ουκρανία, κανείς δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί ξανά με τα Ελληνοτουρκικά, για να αποσοβήσει ένα θερμό επεισόδιο.

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: «Δεν μπορείς να εξοπλίζεις τα νησιά»

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν θα σταματήσει την εμπρηστική ρητορική. Άλλωστε και ο ίδιος απευθύνεται σε ένα εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο έχει εθνικιστικά χαρακτηριστικά, ενώ θα μπορεί να «πουλάει» και το θέμα των F-16, έστω και αν τον χωρίζει μακρύς δρόμος από την άρση του «βέτο» της Αμερικανικής Γερουσίας. Η ένταση στο πεδίο, όμως, δεν είναι κάτι που θεωρείται, αυτή τη στιγμή, το βασικό σενάριο.

Δείτε εδώ ολόκληρο το δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top