Μητσοτάκης για ΝΑΤΟ: Η Τουρκία δεν έθεσε κανένα θέμα εις βάρος της Ελλάδας

«Θα είναι ένα ήσυχο καλοκαίρι – Το “Μητσοτάκης γιοκ” το έχουμε ξανακούσει»

«Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις στο πλαίσιο της συνόδου δεν ετέθη από την Τουρκία κανένα ζήτημα που να αφορά την προβολή των επιχειρημάτων της σε βάρος της Ελλάδος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ.

«Το “Μητσοτάκης γιοκ” το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου», είπε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το εάν το φετινό καλοκαίρι ενδέχεται να είναι «θερμό», αναφορικά με τςι τουρκικές προκλήσεις, είπε: «Εξακολουθώ να εκτιμώ ότι στο πεδίο δεν θα έχουμε κάποια κινητικότητα και δε θα έχουμε ξανά μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».

ΝΑΤΟ: Πώς «μεταφράζει» η Αθήνα τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν

Όπως εξήγησε, κατέστη σαφές σε όλους ότι η προσήλωση όλων στο ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία: «Δεν έχουμε καμία πολυτέλεια για άλλη συζήτηση και αποσταθεροποίηση σε άλλο μέρος της Ουκρανίας».

«Οι προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Συμμαχία είναι μεγαλης διπλωματική σημασίας για μέλλον του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να προβάλλουμε άμυνα απέναντι στις φιλοδοξίες της Ρωσίας. Τα όποια εμπόδια για τη διεύρυνση της Συμμαχίας με Φινλανδία και Σουηδία ξεπεράστηκαν γρήγορα και ανώδυνα ώστε να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες», σημείωσε.

Επίσημο αίτημα υποβάλλει η Αθήνα στην Ουάσινγκτον για την αγορά F-35

Συνεχίζοντας, είπε πως στη Σύνοδο «συζητήθηκαν η παράνομη μετανάστευση, το θέμα της Λιβύης, η έξαρση ισλαμικής τρομοκρατίας. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη συζήτηση. Υπάρχει ανησυχία για την επισιτιστική κρίση και η Ελλάδα προσφέρεται να βοηθήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του σιταριού από την Ισπανία. Η Ελλάδα έχει ξεχωριστό ρόλο να παίξει, διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο στη Ναυτιλία».

«Ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφεύγει την ακραία ρητορική»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις συστάσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αποφύγει τις εντάσεις.

Ομιλία Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις να εφαρμόζονται από όλους

«Ο Λευκός Οίκος έκανε σαφές ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εντάσεις σε Αιγαίο και Συρία, κάνοντας ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να αποφύγει την ακραία ρητορική που έχουμε υποστεί. Σε καμία από τις πολλές συζητήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες δεν τέθηκε από την Τουρκία κανένα απολύτως ζήτημα, που να αφορά την προβολή των δικών της επιχειρημάτων εις βάρος της Ελλάδος. Αυτό κάτι λέει. Να δούμε αν αυτό έχει και εσωτερικές πτυχές», δήλωσε.

Γεωργιάδης για Turkaegean: Ζητώ συγγνώμη, θα κάνω τα πάντα να το αποτρέψω

Σε ό,τι αφορά στην αλλαγή στάσης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός είπε πως πολλά απ'όσα λέγονται έχουν αποδέκτες το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας.

Mπάιντεν σε Ερντογάν: «Να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο»

Για τα F-16, που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε που είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια: rafale, φρεγάτες, κλπ. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των F-16 και από την άλλη δεν στήριξε».

«Υπάρχουν ευθύνες για το Turkaegean»

O πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα με την την εμπορική χρήση του όρου Turkaegean και τον σάλο που προκλήθηκε από την απόφαση υπηρεσίας της ΕΕ να κατοχυρώσει τον όρο ως εμπορικό σήμα της Τουρκίας.

Γεωργιάδης για Turkaegean: Ζητώ συγγνώμη, θα κάνω τα πάντα να το αποτρέψω

«Προφανώς και θα αντιδράσει νομικά η κυβέρνηση και θα εξαντλήσουμε τα παριθώρια. Δεν θα μασήσω τα λόγια μου προφανώς και υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν υπήρξε αντίδραση. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν έκαναν την δουλειά τους», είπε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top