Έντονες αντιδράσεις για το βίντεο με τον μαχητή του τάγματος Αζόφ στη Βουλή

Αποχώρησαν από την αίθουσα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Σαμαράς: Μεγάλο λάθος

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το ένα από τα δύο βίντεο, που προβλήθηκαν στην ελληνική Βουλή με ομογενείς μαχητές στην Ουκρανία, κατά την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ένας εκ των δύο ομογενών, ο οποίος είπε πως ονομάζεται Μιχαήλ, συστήθηκε ως Έλληνες που γεννήθηκε στη Μαριούπολη.

Όπως είπε ο παππούς του πολέμησε τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τώρα κάνει και αυτός το ίδιο με τους Ρώσους ναζί, όπως τους χαρακτήρισε, πολεμώντας με το Τάγμα Αζόφ, που έχει ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», δήλωσε σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Νομίζω ότι η πρόθεση του προέδρου Ζελένσκι ήταν καλοπροαίρετη. ήθελε να αναδείξει την συμμετοχή ελλήνων ομογενών στον αγώνα κατά της ρωσικής εισβολής, κατά του ρωσικού στρατού. θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αποφευχθεί», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ζελένσκι στη Βουλή: Λέμε «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως λέγατε και εσείς

«Είμαστε προβληματισμένοι από αυτά που έγιναν κατά την ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι. Δυστυχώς αναγκαστήκαμε να ακούσουμε και εκπροσώπους του Τάγματος Αζόφ, ενός τάγματος με συγκεκριμένη ιδεολογία, που η Ελλάδα πολέμησε και στο μέτωπο και στα βουνά. Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για κάτι τέτοιο», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφων Αλεξιάδης.

Μαχητής Αζόφ ομιλία στη Βουλή

Ο ένας εκ των δύο ομογενών, που μίλησε με βίντεο στη Βουλή κατά την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε πως ονομάζεται Μιχαήλ και πως αγωνίζεται στο πλευρό του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ / Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

«Δεν ακούσαμε τίποτα για την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου. Δεν ακούσαμε τίποτα για τον ισχυρισμό ότι δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο στην ευρωπαϊκή ιστορία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεχνώντας κάποιοι την εισβολή στην Κύπρο και τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοβλαβία», σημείωσε.

Μητσοτάκης για Ζελένσκι: Ξέρουμε λόγω Κύπρου από επιθέσεις και απειλές

Σημειώνεται πως κατά την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Γκιόλιας), αλλά και ο μόνος βουλευτής του ΜέΡα25, που ήταν παρών, ο Γιώργοςς Λογιάδης, αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής σε ένδειξη διαμαρτυρίας την ώρα που μιλούσαν ο μαχητής του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ.

Για «μεγάλο λάθος» έκανε λόγο σε συζήτησή του με δημοσιογράφους και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Είναι ντροπή της τρόικας εσωτερικού. Νομιμοποιήσαμε παγκοσμίως τον ναζισμό», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος ζήτησε να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

«Ο Πρόεδρος Ζελένσκι μόλις πρόσβαλε τη Βουλή των Ελλήνων δίνοντας βήμα σε ναζί μέλη του Τάγματος Αζόφ και, έτσι, υπονόμευσε τον αγώνα των Ουκρανών εναντίον του στρατού του Πούτιν. Το ΜέΡΑ25 είναι αλληλέγγυο στον Ουκρανικό Λαό, όχι στο Τάγμα Αζόφ που δίνει άλλοθι στον Πούτιν», δήλωσε ο γ.γ. του ΜέΡα25, Γιάνης Βαρουφάκης.

«Χειροκροτήσαμε τους ναζιστές», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάνα, ενώ σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ στο Τwitter αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!».

«Θα ήθελα να ρωτήσω τον Πρόεδρο της Βουλής εάν η παρέμβαση των δύο Ουκρανών που έγινε στο πλαίσιο της ομιλίας του Ουκρανού Προέδρου. Δε μου προξένησε καθόλου καλή εντύπωση», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, δεν έκανε καμία αναφορά για την τουρκική εισβολή στη Κύπρο αλλά έδειξε δύο βίντεο με δηλώσεις μαχητών, εκ των οποίων ο ένας ανήκει στο τάγμα Αζόφ, το σημειώνω. Αυτό όμως που έγινε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ότι ακούστηκε μια φωνή εθνικής ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ουκρανία: «Αγνοούνται χιλιάδες άμαχοι», λέει ο Ζελένσκι

«Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ», είπε η γραμματέας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο για «μεγάλο ατόπημα» και ξεκαθαρίζοντας ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Κώστα Τασούλα.

Κώστας Τασούλας: Δεν είχαμε ενημερωθεί

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αναμένεται σήμερα να κληθεί να δώσει εξηγήσεις για την συγκεκριμένη εξέλιξη στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής που έχει οριστεί να συνεδριάσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τασούλας αναμένεται να δηλώσει ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι στην ομιλία Ζελένσκι θα περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο βίντεο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top