Δένδιας από Ινδία: Φιλοδοξούμε η σχέση μας να γίνει στρατηγικού χαρακτήρα

Αιχμές για Τουρκία: Δεν είναι ο διάλογος πάντα η προτιμώμενη επιλογή της

«Φιλοδοξούμε η σχέση μας να αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα και ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός Μόντι και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα συναντηθούν σύντομα ακριβώς για τον σκοπό αυτό», είπε ο Νίκος Δένδιας απευθυνόμενος στον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, από το Νέο Δελχί όπου πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη.

«Αυτή είναι η τρίτη συνάντησή μας σε λιγότερο από έναν χρόνο και αυτό κάτι σημαίνει», είπε ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος  ενημέρωσε τον Ινδό ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για το Κυπριακό.

«Η προώθηση και ο σεβασμός της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, της UNCLOS, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ενίσχυση της σταθερότητας σε Ινδο-Ειρηνικό και Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: Θέλω να ηγηθώ της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη

Όπως τόνισε, αυτό είναι «κοινή πεποίθηση» της Ελλάδας και της Ινδίας και τόνισε πως και οι δύο χώρες «είναι προσανατολισμένες προς τους ωκεανούς και τη θάλασσα ως χώρο που εγγυάται την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ χωρών και ανθρώπων».

«Η Ελλάδα, τηρώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, χαιρετίζει την “Πρωτοβουλία της Ινδίας για τον Ινδικό Ειρηνικό Ωκεανό”. Έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με την Ινδία στην προσπάθειά της για έναν ευημερούντα, ειρηνικό και βασισμένο σε κανόνες Ινδο-Ειρηνικό», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και ένας πραγματικός υποστηρικτής της βασισμένης σε κανόνες τάξης της θάλασσας.

Αποθέωνει Δένδια ο Ζελένσκι: Ευγνώμων για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

«Μιλώντας σήμερα για το Διεθνές Δίκαιο, η ρωσική στρατιωτική εισβολή κατά της Ουκρανίας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Αναβιώνει τους εφιάλτες των διακρατικών πολέμων και των σφαιρών επιρροής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, είπε πως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, καθώς και η αποχή από τη χρήση -ή την απειλή χρήσης- βίας στις διεθνείς σχέσεις, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα είναι «σταθερά υπέρ του διαλόγου για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, αυτή δεν είναι πάντα η προτιμώμενη επιλογή από την πλευρά του μεγάλου μας γείτονα, της Τουρκίας».

Μετά το τέλος των επαφών του στην Ινδία, ο κ. Δένδιας έκανε την ακόλουθη δήλωση σε Έλληνες δημοσιογράφους:

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Ινδία, είχα, κατ’ αρχάς συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Δρ. Jaishankar. Ήταν η τρίτη συνάντηση μας στη διάρκεια ενός έτους.

Όπως ήταν φυσικό, συζητήσαμε κατ’ αρχάς για την κρίση στην Ουκρανία. Του μετέφερα τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Επιθετικά» όπλα ζητά ο Ζελένσκι από τη Δύση

Συμφωνήσαμε ότι η κατάσταση αυτή είναι απολύτως ασύμβατη με το Διεθνές Δίκαιο και ότι η απόπειρα μεταβολής συνόρων δια της βίας και ο μη σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας είναι απολύτως εκτός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου. Η συζήτηση αυτή έγινε και λόγω του γεγονότος ότι η Ινδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από εκεί και πέρα συζητήσαμε για μια σειρά απο θέματα, για την Ανατολική Μεσόγειο, για το Κυπριακό. Η Κύπρος έχει ιστορικές σχέσεις με την Ινδία, από τον καιρό του Μακάριου και του Nehru. Όπως επίσης και το ζήτημα της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας.   

Δεν παρέλειψα να τονίσω τις ελληνικές θέσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, για την ασφάλεια των θαλάσσιων επικοινωνιών. Ως γνωστόν, η Ινδία έχει επίσης υπογράψει την UNCLOS, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, και έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Ινδο-Ειρηνικό.

Είχα την ευκαιρία, επίσης, να γίνω δεκτός από τον Αντιπρόεδρο της Ινδίας, τον κ. M. Venkaiah Naidu, του μετέφερα τις ευχές του Πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, και συζητήσαμε τα ίδια θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Από κει και πέρα, κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψής μου, δέχτηκα το τηλεφώνημα του φίλου μου, του Υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, κ. Dmytro Kuleba. Είχε την καλοσύνη να μου τηλεφωνήσει για να μου διαβιβάσει τις ευχαριστίες της κυβέρνησής του, του Προέδρου Zelenskyy, για την προσπάθεια της Ελλάδας να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη. Μου περιέγραψε την κατάσταση στη Μαριούπολη με τα πιο μελανά χρώματα. Μια κατάσταση παντελώς απαράδεκτη, παντελώς ασύμβατη με το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, μια κατάσταση που δημιουργεί τεράστια προβλήματα με τις απώλειες ανθρώπινης ζωής πολιτών και που είναι μια κατάσταση απολύτως καταδικαστέα. Πέρα από οτιδήποτε είναι αποδεκτό στο Διεθνές Δίκαιο.»

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top