«Οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο» - Ο Σκυλακάκης εξηγεί τι εννοούσε

«2,5 εκατ. πολίτες δε διαθέτουν όχημα και δεν κερδίζουν τίποτα»

Διευκρινήσεις για τις πρόσφατες δηλώσεις του, ότι οι φτωχοί δεν έχουν αυτοκίνητο και δε θα ωφεληθούν από μια μείωση στον φόρο για τα καύσιμα έδωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν διαθέτουν αυτοκίνητο 

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον Σκάι, αν μειωθεί ο φόρος στα καύσιμα σε μια εποχή που η ακρίβεια πλήττει τον κόσμο κυρίως στα τρόφιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, αυτά τα 2,5 εκατομμύρια πολιτών δεν θα πάρουν τίποτα.

Αγρότες: Μειώνεται ο ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές - Όλα τα νέα μέτρα

Απαντώντας στο εάν η μείωση του φόρου στα καύσιμα, θα επηρεάσει τις τιμές στα τρόφιμα, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως και να συνέβαινε, θα ήταν ελάχιστη η διαφορά.

Ανοιχτό ενδεχόμενο για μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα άφησε ο Σταϊκούρας

Αναφερόμενος στο πετρέλαιο θέρμανσης, που αφορά δεκάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως η κυβέρνηση προτίμησε να διπλασιάσει το επίδομα θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές

Τι είχε πει και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», είχε ρωτηθεί για το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στα καύσιμα.

«Ο φόρος στα καύσιμα είναι ένας αντιστρόφως προοδευτικός φόρος. Τα φτωχά νοικοκυριά χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο τα καύσιμα, γιατί δεν έχουν αυτοκίνητο. Ο βαρύς φόρος στα καύσιμα είναι στη βενζίνη, είναι τεράστιος. Το μεγαλύτερο κομμάτι των συνταξιούχων, πάρα πολλοί άνεργοι, δεν έχουν αυτοκίνητο. Αυτοί που έχουν 2-3 αυτοκίνητα- που δεν τους λες και τους φτωχούς της κοινωνίας- θα ωφεληθούν περισσότερο. Οπότε, το να κάνουμε μία μείωση φόρου που θα ωφελεί κατά κύριο λόγο τους πιο πλούσιους και δεν παρεμβαίνει καθόλου, αφήνει τελείως απροστάτευτους τους φτωχότερους, φαίνεται παράλογο. Ιδίως όταν έχουμε κάνει διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης, οπότε καλύπτουμε το θέμα των καυσίμων θέρμανσης, που είναι αυτό που καίει τα νοικοκυριά», απάντησε.

Η δήλωσή του προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και χρηστών του διαδικτύου.

«Ο Σκυλακάκης μας ενημέρωσε ότι δεν μειώνουν τους φόρους στα καύσιμα, γιατί δεν θέλουν να ευνοήσουν τους πλούσιους. Αυτούς που "τιμώρησαν" με τη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας», σχολίασε στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Την ίδια ημέρα που ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ανακοινώνουν πως υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για φοροαπαλλαγές στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, χωρίς μάλιστα να έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλακάκης δηλώνει πως είναι αντιλαϊκό μέτρο η προσωρινή μείωση των φόρων στα καύσιμα, διότι “τα φτωχά νοικοκυριά δεν έχουν αυτοκίνητ. Οι προτεραιότητές τους είναι ξεκάθαρες», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top