Θεοδωρικάκος: Τα κόμματα να πάρουν θέση για τις απειλές στον πρύτανη ΑΠΘ

«Απόλυτη προτεραιότητά είναι η ασφάλεια στα πανεπιστήμια»

Όσα είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος για τις απειλές στον πρύτανη του ΑΠΘ και τις καταλήψεις - Βίντεο Ant1

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος καταδίκασε απερίφραστα τις απειλές προς τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάλεσε όλα τα κόμματα, αλλά και την τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης, να καταδικάσουν με τη σειρά τους αυτές τις «ακραίες φασιστικές συμπεριφορές».

Θεσσαλονίκη: Κόλλησαν αφίσες - κηδειόχαρτα με τον Πρύτανη του ΑΠΘ

Ο κ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον Ant1, έστειλε μήνυμα σε σκληρή γλώσσα προς τους δράστες αφισοκόλλησαν κηδειόχαρτα με τη φωτογραφία του πρύτανη του ΑΠΘ, τους οποίους αποκάλεσε περιθωριακούς, τους προκάλεσε να δείξουν το πρόσωπο τους και προειδοποίησε ότι «ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ βαρύς».

κηδειόχαρτο ΑΠΘ

Τα κηδειόχαρτα που αφισοκόλλησαν στο ΑΠΘ - Φωτογραφία gr times

Ο υπουργός χαρακτήρισε ανοησία και ψευτοκατάληψη την κατάσταση στο ΑΠΘ και τόνισε ότι «η Ελληνική Αστυνομία θα συνδράμει όπου και όποτε της ζητηθεί τους επόμενους μήνες, γιατί απόλυτη προτεραιότητά είναι η ασφάλεια στα πανεπιστήμια».

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει πολιτικό κόμμα του κοινοβουλίου, το οποίο να ανέχεται και να μην καταδικάζει τέτοιες προκλητικές, ακραίες φασιστικές συμπεριφορές, οι οποίες είναι ενάντια στην ελευθερία που έχει ανάγκη το πανεπιστήμιο και στην ασφάλεια που είναι προϋπόθεση αυτής της ελευθερίας για τους φοιτητές, τον πρύτανη και τους εργαζόμενους. Είναι υπόθεση και της τοπικής κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, των οργάνων της αυτοδιοίκησης, να καταδικάσουν με απερίφραστο τρόπο αυτές τις απειλές» τόνισε ο υπουργός και προσέθεσε: «Αυτοί οι περιθωριακοί τύποι ας βγουν απ' τα λαγούμια τους. Ο καθένας τους ας έχει την ευθύνη των λόγων και της υπογραφής του, ας μας δείξουν το πρόσωπο τους. Ποιοι είναι. Να ξέρετε ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι πολύ βαρύς. Εμείς τηρούμε και θα τηρήσουμε τη νομιμότητα, ας φροντίσουν και εκείνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.

Θεοδωρικάκος για κατάληψη ΑΠΘ: «Για 34 χρόνια δημιουργούσε λειτουργικό πρόβλημα στη μόρφωση των παιδιών μας»

Συγκεκριμένα, για την επέμβαση εκκένωσης της κατάληψης στο ΑΠΘ ο υπουργός επισήμανε:

«Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο υπήρχε μία κατάσταση που επί 34 χρόνια δημιουργούσε λειτουργικό πρόβλημα στη μόρφωση των παιδιών μας. Βάλαμε τέλος σε αυτή την κατάσταση, γκρεμίσαμε αυτή την ανοησία που είχαν κάποιοι περιθωριακοί άνθρωποι, οι οποίοι με μια ψευτοκατάληψη δημιουργούσαν πρόβλημα στο πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης και η ακαδημαϊκή κοινότητα βρήκαν συμπαραστάτη την Ελληνική Αστυνομία για να γίνει το αυτονόητο.

Τα πανεπιστήμια ανήκουν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Η μέση ελληνική οικογένεια, η εργαζόμενη μεσαία τάξη δίνει αγώνα ζωής για να βοηθήσει τα παιδιά της να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κλείνει αίθουσες πανεπιστημίου. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμποδίζει τον πρύτανη να φτιάξει βιβλιοθήκη ανοιχτή στους φοιτητές και στο εκπαιδευτικό προσωπικό».

Θεοδωρικάκος: Τι είπε για το θέμα της ασφάλειας στα πανεπίστημια

Ερωτηθείς για το θέμα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια ο υπουργός απάντησε:

«Η κυβέρνηση, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία κάνουν πράξη αυτό που πρέπει να γίνει για να είναι και να αισθάνεται ασφαλής ο πρύτανης, οι καθηγητές, οι φοιτητές, τα παιδιά μας και οι εργαζόμενοι μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε.

Ενισχύουμε την συνεργασία μας, με το σύνολο των πανεπιστημίων της χώρας, συμβάλλουμε στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας που έχει υποχρέωση να έχει κάθε πρυτανική αρχή στο πανεπιστήμιό της και εκπαιδεύουμε τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Η Ελληνική Αστυνομία θα συνδράμει όπου και όποτε της ζητηθεί τους επόμενους μήνες, γιατί απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια στα Πανεπιστήμια».
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top