Εγκάρδια συνομιλία Μητσοτάκη με τον Βασιλιά της Ιορδανίας 

Αμπντάλα: «Το θερμότερο καλωσόρισμα που φανταζόμασταν» 

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star για την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας και τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα     

Θερμή συνομιλία είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα που βρίσκεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας

Δήλωση Ελλάδας - Ιορδανίας - Κύπρου: Στήριξη σε δίκαιη λύση του Κυπριακού

Στην έναρξη της συνάντησης, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Καλώς ήρθατε ξανά. Είχαμε μια εξόχως ενδιαφέρουσα συζήτηση, τόσο σε τριμερές, όσο και σε διμερές επίπεδο, και πιστεύω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες της διμερούς μας σχέσης. Πιστεύω ότι έχουμε εντοπίσει πολλούς τομείς συνεργασίας που εκτείνονται και πέραν της θεμελιώδους γεωπολιτικής ατζέντας στους οποίους οφείλουμε να εστιάσουμε. Ήταν μεγάλη μου χαρά που σας γνώρισα και προσβλέπω στην ενίσχυση αυτής της σχέσης».

Ο Ιορδανός Μονάρχης απάντησε: «Σας ευχαριστώ πολύ για το θερμότερο ίσως καλωσόρισμα που θα μπορούσαμε να φανταστούμε, κατά την επιστροφή μας εδώ στην Αθήνα και, όπως είπατε και εσείς, για τη συνάντηση και τη γνωριμία μας αλλά και τη χημεία που είναι εμφανής μετά από λίγες μόνο ώρες. Θεωρώ ότι οι συζητήσεις μας, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τη χώρα σας, αλλά και με την Κύπρο, δείχνουν ότι έχουμε πολλή και καλή δουλειά μπροστά μας με την κατάλληλη συνέχεια. Περιορίζομαι απλώς να εκφράσω την ειλικρινή μου ικανοποίηση για την επιτυχία αυτής της Τριμερούς και των διμερών συναντήσεων. Και σας ευχαριστώ πολύ. Ανυπομονώ να σας συναντήσω ξανά, ελπίζω στο άμεσο μέλλον. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας υποδέχεται τον Βασιλιά της Ιορδανίας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας υποδέχεται τον Βασιλιά της Ιορδανίας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και αντικατοπτρίζει τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου,  o Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ιορδανό Μονάρχη για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική πολιτεία για την αντιμετώπισή της. Η Ελλάδα, προς ενίσχυση της Ιορδανίας στον αγώνα κατά της πανδημίας, θα αποστείλει το επόμενο διάστημα με τη μορφή δωρεάς 150.000 δόσεις εμβολίου.

Βέλη Μητσοτάκη σε Ερντογάν: Απαράδεκτες οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό

Ελλάδα - Ιορδανία: Οδηγός το Διεθνές Δίκαιο για τα προβλήματα στην περιοχή

Παράλληλα, αντηλλάγησαν απόψεις για άλλα σημαντικά περιφερειακά ζητήματα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως η επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων πρέπει να υλοποιηθεί με ειρηνικό τρόπο και σύμφωνα με τις αρχές της καλής γειτονίας, τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης, διεύρυνσης και εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και σημαντικές επενδυτικές προοπτικές. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των πολύπλευρων σχέσεων Ελλάδας - Ιορδανίας.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: Οι προκλήσεις στα Βαρώσια στο επίκεντρο
 

Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Διευθύντρια του Διπλωματικου γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top