Μητσοτάκης - Ζάεφ: Κοινή βούληση για συνεργασία σε οικονομία - ενέργεια

Ζάεφ: Τιμή η ελληνική Πολεμική Αεροπορία να φυλά τον εναέριο χώρο μας 

Μητσοτάκης Ζάεφ

Με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στο Forum των Δελφών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.   

Μητσοτάκης Ζάεφ Μέγαρο Μαξίμου

Από τη συνάντηση Μητσοτάκη -  Ζάεφ στο Μέγαρο Μαξίμου 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ζάεφ προχώρησαν στην αποτίμηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ενώ επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υφίστανται για συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας. 

Μαξίμου: Ο Peanut… ξεπροβόδισε τη Σέρβα πρωθυπουργό

«Στο πλαίσιο της σταθερής υποστήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, επιβεβαιώθηκε η ελληνική στήριξη στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, με βάση τους ισχύοντες κανόνες, τον σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας και, παράλληλα, με την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ως μέρος της ενταξιακής διαδικασίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη και η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Μητσοτάκης: Όλοι οι εμβολιασμένοι από Σερβία δεκτοί για τουρισμό σε Ελλάδα

Ζάεφ: Η Ελλάδα είναι ηγέτης στα Δ. Βαλκάνια - Είναι τιμή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να φυλάνε τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας

Το μήνυμα νωρίτερα πως η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας, ασκεί μεγάλη επιρροή και είναι ηγέτης στα Δυτικά Βαλκάνια, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε αισιόδοξος για την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ και είπε πως περιμένει συνεχιζόμενη υποστήριξη από την ελληνική ηγεσία. Υπενθύμισε μάλιστα πως η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη άνοιξε το μέλλον της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. 

Μιλώντας για τη σχέση της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, σημείωσε πως οι σχέσεις συνεργασίας είναι πάντα προς όφελος των κρατών και εκτίμησε πως μετά την πανδημία θα αναπτυχθούν περισσότερο. Επισήμανε, μάλιστα, πως η φιλική σχέση των δύο κρατών αναπτύσσεται ακόμα και στην πανδημία.

Επίσης, δήλωσε:  «Είμαστε σύμμαχοι, είναι τιμή οι ελληνικές ένοπλες της δυνάμεις να φυλάνε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίαςεταίροι με την Ελλάδα (στο ΝΑΤΟ). Και μέσω αυτού, έχουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία και την τιμή ο ελληνικός στρατός να προστατεύσει τον εναέριο χώρο μας» Ν. Δένδιας σε Ν. Ντιμιτρόφ: Σταθερή η στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων 

Συνάντηση και Δένδια με Ντιμιτρόφ 

Με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 

Και η  συνάντηση αυτή διεξήχθη με την ευκαιρία συμμετοχής του Νίκολα Ντιμιτρόφ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών..

Κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών συζητήθηκε η διμερής και η περιφερειακή συνεργασία, καθώς και οι ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις.  «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική Δυτικών Βαλκανίων και εξέφρασε την ελπίδα οι πρώτες Διακυβερνητικές Διασκέψεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία να συγκληθούν κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας ΕΕ». αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top