Μητσοτάκης στον Λαβρόφ: Ταραξίας η Τουρκία, καταπατά τη νομιμότητα  

Ικανοποίηση για τη θέση της Ρωσίας για χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια

Ταραξία που καταπατά τη διεθνή νομιμότητα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τουρκία στη συνάντησή του  με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος  πραγματοποιεί επίσκεψη  στην Αθήνα όπου συναντήθηκε νωρίτερα με τον ομόλογό του κ. Δένδια.     

Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδιών για τζιχαντιστές η Τουρκία!

«Θα έχω την ευκαιρία να σας ενημερώσω  για την δράση της γειτονικής Τουρκίας  η οποία δυστυχώς σε ρόλο ταραξία, καταπατά την διεθνή νομιμότητα ναρκοθετώντας την ειρήνη  σε πολλα ευαίσθητα σημεία του χάρτη.Και βέβαια κάτι το οποίο με προβληματίζει ιδιαίτερα είναι  είναι ότι περιβάλλει την επιθετική της δράση  με ένα θρησκευτικό μανδύα, καθιστώντας υπαρκτό τον κίνδυνο για την  αρμονική συνύπαρξή λαών και θρησκειών.  Και πιστεύω πως είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να  να ελέγξουμε τέτοιες προκλητικές συμπεριφορές  και να θυμίσουμε σε όποιον τις ασκεί, τα πραγματικά του όρια» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, υποδεχόμενος τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας στο Μέγαρο Μαξίμου.  

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: 

«Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά με το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τους κανόνες καλής γειτονίας. Το αποδείξαμε υπογράφοντας συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο. Άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση την  πρόσφατή υπενθύμιση σας ότι  η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι αναφαίρετο  δικαίωμα κάθε κράτους».

Και τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ είδε ο Λαβρόφ στην Αθήνα!

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσκλησή του στον Ρώσο πρόεδρο να παραστεί στην εκδήλωση στην Αθήνα στις 25/3/2021 για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης: «Γνωρίζετε ότι έχω απευθύνει πρόκληση στον πρόεδρο Πούτιν  να βρεθεί στην Αθήνα 25 Μάρτιου 1821 μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν και τον πρίγκηπά Κάρολο.  Εκπρόσωποι των κρατών που ΄’έπαιξαν καθοριστικό ρόλο  στην ανεξαρτησία της Ελλάδας». 

Γεύμα Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: Οι προκλήσεις της Άγκυρας στο «μενού»  


Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε, τέλος,  ότι  είδε με ενδιαφέρον το βίντεο που αναρτήθηκε για την  σημασία της ναυμαχίας του Ναβαρίνου. 

 

Λαβρόφ: Εύχομαι ΕΕ και ΝΑΤΟ να μην εμποδίσουν την ανάπτυξη των σχέσεων μας 

Με την υπενθύμιση των ιστορικών δεσμών της Ελλάδας με τη Ρωσία αλλά και με την αιχμή να μην εμποδίσουν ΕΕ και ΝΑΤΟ την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών  απάντησε στα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός,  ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών.       

Ο κ.  Λαβρόφ δήλωσε συγκεκριμένα: 

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να σας συναντήσω κατά την επίσκεψή μου στην Ελλάδα.

Εμείς εκτιμούμε πάρα πολύ τις σχέσεις μας, που έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία, στο βάθος των αιώνων, και βεβαίως τη σύνδεση που έχουν οι χώρες μας στο ιστορικό και πνευματικό επίπεδο. Και βεβαίως θερμά και ενεργά υποστηρίζουμε την επιθυμία σας να γιορτάσετε με τον δέοντα τρόπο την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Σήμερα με τον συνάδελφό μου, τον Νίκο Δένδια, υπογράψαμε το κοινό Μνημόνιο για τη διεξαγωγή του «Έτους Ιστορίας», το 2021, για το οποίο συμφωνήσατε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, κύριο Vladimir Putin. Προγραμματίζεται πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που ελπίζω ότι θα έχουν ενδιαφέρον όχι μόνον για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους αλλά και για το ευρύτερο κοινό των χωρών μας.

Πολύ περιεκτικά, συζητήσαμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, που είναι πολύ σημαντική από γεωπολιτικής άποψης. Και συμφωνούμε ότι χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αποκλιμάκωση της έντασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, για να προχωρήσουν οι χώρες στη διευθέτηση όλων των προβλημάτων -που δεν είναι και λίγα- στην περιοχή, μέσω απευθείας διαλόγου.

Αυτό αφορά και τα ζητήματα στο πλαίσιο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982, όταν προκύπτουν τα ζητήματα μεταξύ των όμορων χωρών τα συμφέροντα των οποίων διασταυρώνονται και χρειάζεται να υπάρχει διευθέτηση μέσω των διακρατικών συμφωνιών.
Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω απευθείας διαλόγου. Η Ρωσία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτή την περιοχή. Εμείς έχουμε καλές, σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής και αν υπάρχει βούληση, ενδιαφέρον από τους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της κατάστασης.

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας ότι οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί ο θρησκευτικός παράγοντας στα γεωπολιτικά παιχνίδια είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, προωθούμε την πρωτοβουλία να αναγνωριστούν όχι μόνο ο αντισημιτισμός αλλά και η χριστιανοφοβία και η ισλαμοφοβία ως καταδικαστέες πράξεις. Υποστηρίζει και η Ελλάδα αυτά τα ζητήματα, κοινές προσεγγίσεις έχουμε. Θα προωθήσουμε αυτό το θέμα και στο Συμβούλιο της Ευρώπης και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο ότι τώρα στο πλαίσιο της προεδρίας της Ελλάδος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ελλάδα προωθεί κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Και οι σημερινές μου συνομιλίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά ότι -όπως και εσείς είπατε- η συμμετοχή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ δεν εμποδίζει την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.

Βεβαίως επιθυμητό θα ήταν και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να μην μας εμποδίσουν να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις. Ευχαριστώ πολύ».
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top