Πέτσας: Διάγγελμα Μητσοτάκη για την πανδημία σήμερα στις 18:00

Δε θα ανακοινωθεί lockdown, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Μήνυμα στους πολίτες θα απευθύνει σήμερα στις 18:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι δε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, αλλά θα ενημερώσει τους πολίτες για την κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας. 

Μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον Ιανό - Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

«Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει τα 1.600 κρούσματα ημερησίως» είπε ο κ. Πέτσας και επεσήμανε ότι έχουμε σταθεροποιηθεί στα 350 κρούσματα, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Γεωργιάδης: «Μάχη για να αποφύγουμε το lockdown- Είναι η τελευταία λύση»

«Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων. Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση προκειμένου να την βελτιώσουμε. Γιατί η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά. Και η στρατηγική μας απέναντι στον κορονοϊό, για να είναι αποτελεσματική, είναι επίσης δυναμική, και καθορίζεται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να τηρούνται τα υπάρχοντα μέτρα, για να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα».

Επίσης, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι μείζονος σημασίας η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς. «Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης. Η πολιτική μας για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πέτσας: Θα δοθεί λύση στον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς

«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο Στέλιος Πέτσας, τη συμφωνία για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, ωστόσο «χρειάζεται βέβαια -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ε.Λ.Κ.- συνέχεια και συνέπεια από την τουρκική πλευρά. Η Συμφωνία αποδεικνύει ότι η προσέγγιση της Κυβέρνησης σε επιχειρησιακό και διπλωματικό επίπεδο απέδωσε. Γιατί: Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη για διάλογο, όχι, όμως, υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών. Διευκρίνισε ότι αντικείμενο των διερευνητικών επαφών είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ».

Και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές, ενώ έχει ήδη υπογράψει τις διεθνώς νόμιμες συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, όπου επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ο Πρωθυπουργός σε όλες τις διεθνείς επαφές του ανέδειξε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος που αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει πλέον ένας έτοιμος κατάλογος κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε μονομερείς ενέργειες».

Σχετικά με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, είπε ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή παρουσίασε χθες ένα νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Αυτό αναπτύσσεται σε πέντε βασικούς άξονες: ενίσχυση φύλαξης συνόρων, επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου, άμεση καταγραφή και ταυτοποίηση (pre-entry screening), δίκαιος μηχανισμός καταμερισμού στα κράτη-μέλη με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, αυξημένες και ταχύτερες επιστροφές. «Τα κείμενα που παρουσιάστηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων στη διάρκεια των οποίων θα υποστηρίξουμε ενεργά και αποφασιστικά τις θεμελιώδεις θέσεις μας» πρόσθεσε.

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της 7ης έκθεσης αξιολόγησης στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Εποπτείας. «Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις. Συγκεκριμένα υπογραμμίζεται η μεγάλης πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, με θετική επίδραση στο επενδυτικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα. Αυτές αφορούν, μεταξύ άλλων, το πεδίο της επενδυτικής αδειοδότησης, της ενεργειακής πολιτικής και της δημόσιας διοίκησης. Η έκθεση επισημαίνει, επίσης, την επιτυχημένη υλοποίηση από την Κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος μέτρων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Η επιτυχία αυτή αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην ελληνική οικονομία».

Τέλος, ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε όσον αφορά στον τουρισμό ότι «ένας από τους μεγαλύτερους tour operators στον κόσμο, TUI, ρίχνει την ψήφο εμπιστοσύνης του στην Ελλάδα, με το να προτάξει στους τουριστικούς προορισμούς τη χώρα μας. Από το σύνολο των τουριστών που διακίνησε φέτος, το μεγαλύτερο μερίδιο το απέσπασε για πρώτη φορά, η χώρα μας. Μέσω της TUI υπολογίζεται πως περισσότεροι από 1 εκατ. τουρίστες, θα έρθουν στην Ελλάδα, ενώ υπήρξε δέσμευση για περαιτέρω επέκταση της περιόδου, έως το τέλος Νοεμβρίου».

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top