Αμέριστη στήριξη στην Ελλάδα από τον Υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας  

«Τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Αυστρίας» δήλωσε από τον Έβρο 

Την αμέριστη στήριξη της Αυστρίας προς την Ελλάδα στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές Έβρου, τα οποία επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Μετανάστευσης και  Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ελληνοτουρκικά: Επεκτείνεται ο φράχτης στον Έβρο

«Τα ελληνικά σύνορα είναι και σύνορα της Αυστρίας. Είχαμε εξαιρετικά χρήσιμες και εποικοδομητικές διμερείς συνομιλίες. Η Αυστρία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας και θα τη βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός, αμέσως μετά την ενημέρωση που έγινε στην αίθουσα συσκέψεων του Στρατιωτικού Φυλακίου 1, για την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του Έβρου.

Μαζί με τους Έλληνες υπουργούς ο κ. Νέχαμερ ξεναγήθηκε στο Φυλάκιο, περπάτησε μέχρι την "αλυσίδα", όπου βρίσκεται η τελευταία ελληνική σκοπιά, πάνω στη συνοριακή διάβαση, η οποία είναι κλειστή, και ενημερώθηκε για τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου. Είδε το ειδικό θωρακισμένο όχημα "τυφώνας" της ΕΛΑΣ, το οποίο είναι προσφορά της κυβέρνησης της Αυστρίας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με άνδρες της FRONTEX, μεταξύ αυτών και αρκετοί συμπατριώτες του Αυστριακοί, τους οποίους ευχαρίστησε για το έργο που προσφέρουν στην προστασία των συνόρων. Μάλιστα οι τέσσερις υπουργοί έβγαλαν και αναμνηστικές φωτογραφίες με τους άνδρες της FRONTEX.

Χρυσοχοΐδης στη LIBE της Ευρωβουλής: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της ΕΕ  

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε: 

«Όπως βλέπετε, οι ευρωπαϊκές σημαίες είναι εδώ, η FRONTEX είναι εδώ, εδώ είναι και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ο οποίος δεν επιτρέπει την εργαλειοποίηση δυστυχισμένων ανθρώπων για γεωπολιτικούς λόγους», επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συνέχισε: «Οι Εβρίτες, μέρα με τη μέρα, όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης, συνειδητοποίησαν ότι είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη είναι εδώ και η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορα της, τα ευρωπαϊκά σύνορα».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είδε από κοντά τα πρώτα έργα ενίσχυσης του Φυλακίου, που έχουν ήδη γίνει, συνομίλησε με αξιωματικούς γι αυτά που έχουν προγραμματιστεί, ενώ αναφέρθηκε και στον φράχτη, λέγοντας πως «σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η κατασκευή του φράχτη και η ενίσχυση του υφιστάμενου, εδώ στις Καστανιές, έτσι ώστε να θωρακίσουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη εδώ στις Καστανιές».

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών στον Έβρο και στη Χίο, στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και προσέθεσε: «Στο πρόσωπο του ευχαριστούμε την Αυστρία, που ήταν από τις πρώτες χώρες που ήρθαν εδώ, στον Έβρο, όταν η γείτονα χώρα προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο, για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων, και βοήθησαν αποφασιστικά τις ελληνικές αρχές στην προστασία των χερσαίων συνόρων της χώρας μας. Η χώρα μας εφαρμόζει μια ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας φυλάσσουμε αποφασιστικά τα σύνορα μας, με ορατά αποτελέσματα το 2020, με απόλυτο, φυσικά, σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

«Η επίσκεψη του Καρλ Νέχαμερ στην Ελλάδα επιβεβαιώνει ότι η ελληνοαυστριακή συνεργασία στα θέματα της μετανάστευσης δεν είναι μια συνεργασία που μένει στα χαρτιά ή στα λόγια, αλλά μετουσιώνεται σε πράξεις. Και το μήνυμα αυτής της επίσκεψης είναι ένα: Η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ευρώπη δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να παίξει παιχνίδια παράνομης μετανάστευσης με τα ελληνικά σύνορα», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top