Μητσοτάκης στο CNN: Η Τουρκία να σταματήσει τις προβοκάτσιες

«Να προσέλθει σε διάλογο»

Ηχηρό και σαφές μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις και να προσέλθει σε διάλογο έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Μητσοτάκης σε ΕΕ: Όχι διάλογος με την Τουρκία όσο υπάρχει ένταση

«Έχουμε παρατηρήσει από προηγούμενα χρόνια αύξηση στις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας σε διάφορα μέτωπα. Υπάρχει διαφωνία για τα όρια στις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό που τους λέμε ανοιχτά είναι να κάτσουμε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες κι αν δεν συμφωνήσουμε, να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε μεμονωμένες κινήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ μας και την αποστολή, όχι μόνο ερευνητικού, αλλά και πολεμικών σκαφών σε αυτή. Υπάρχει ρίσκο με την αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε ένα περιστατικό με την σύγκρουση δυο πλοίων. Δεν είμαστε αυτοί που ψάχνουμε την ένταση και το μήνυμά μας στην Τουρκία είναι απλό: σταματήστε τις προκλήσεις κι έλατε να συζητήσουμε πολιτισμένα», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι είπε για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Όσον αφορά τη συμφωνία με την Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει σαν προσχέδιο για άλλες συμφωνίες στην περιφέρεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουμε τουρκικά πλοία να πλέουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Δεν είναι αυτός τρόπος για άσκηση εξωτερικής πολιτικής»

Αίγυπτος: Εγκρίθηκε από τη Βουλή η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα

Η απάντηση στον Φαχρετίν Αλτούν

Σε δήλωση του υπεύθυνου επικοινωνίας της τουρκικής κυβέρνησης, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα δεν έχει δουλειά στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η Τουρκία θέλει τον διάλογο, αλλά θα υπερασπιστεί, παράλληλα, με κάθε κόστος τα δικαίωματά της, ο Πρωθυπουργός απάντησε:

«Υπάρχει χώρος για διάλογο, αν εκλείψουν οι μονομερείς ενέργειες. Οι Τούρκοι ενεργούν με τρόπο που δεν είναι σύμφωνος με τους διεθνείς κανονισμούς. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τετελεσμένα από την πλευρά της Τουρκίας και θεωρώ πως το ζήτημα δεν είναι μια απλή διαφωνία μεταξύ γειτόνων, αλλά απασχολεί ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Είδαμε την υποστήριξη από το γαλλικό ναυτικό και την υποστήρξη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και το ξεκάθαρο μήνυμα που έχουν στείλει οι ΗΠΑ. Αισθάνομαι πως η Τουρκία είναι εντελώς απομονωμένη με αφορμη τις πολιτικές της, καθώς απειλεί τη σταθερότητα σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Αποτελεί ζήτημα και για το ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία δεν ενεργεί με τρόπο που αρμόζει σε συμμαχικό κράτος. Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα δεν έχει κλιμακώσει ποτέ πρώτη την ένταση».

Τι απάντησε για την αύξηση κρουσμάτων

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για την αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρούνται μετά το άνοιγμα του τουρισμού,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Περιμέναμε την αύξηση, καθώς ανοίξαμε οικονομία και τουρισμό. Πήραμε πρόσθετα μέτρα σε συνδυασμό με τα βασικά και ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε τα κρούσματα σε αριθμό που μπορούμε να διαχειριστούμε. Η Ελλάδα παραμένει ασφαλής προορισμός για τους επισκέπτες»
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top