Δένδιας:  Απαντάμε με συμμαχίες και αποτρεπτική ισχύ στην Τουρκία

Τι αναφέρει ο  Υπουργός Εξωτερικών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις 

Νίκος Δένδιας

«Η θέση της Ελλάδας θα παραμείνει μία και αταλάντευτη: σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη περιοχή και ενίσχυση των συμμαχιών μας και της αποτρεπτικής μας ισχύος», διαμηνύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», με τίτλο «Με αυτοπεποίθηση και με πυξίδα τη διεθνή νομιμότητα».

Δένδιας: Παγκόσμια πρόκληση η απόφαση για την Αγιά Σοφιά    

«Όσο λοιπόν κι αν η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και τις παραβατικές της συμπεριφορές εις βάρος τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου και άλλων χωρών της περιοχής, όσο κι αν προκαλεί με άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες, όπως αυτή που κατ' ουσίαν επέβαλε στον Σάρατζ της Λιβύης εις βάρος του ίδιου του λιβυκού λαού, όσο κι αν παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE για το εμπάργκο των όπλων στη χώρα, η θέση της Ελλάδας θα παραμείνει μία και αταλάντευτη: σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρύτερη περιοχή και ενίσχυση των συμμαχιών μας και της αποτρεπτικής μας ισχύος» αναφέρει  ο υπουργός Εξωτερικών ο οποίος προσθέτει: «εκεί δηλαδή που η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, η Ελλάδα όπως και η Κύπρος λειτουργούν εποικοδομητικά».

Μητσοτάκης για Αγιά Σοφιά: Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο

Ο κ. Δένδιας αναφέρει επίσυης ότι «με νηφαλιότητά αλλά και πλήρη και εντεινόμενη αποφασιστικότητα, θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» και υπογραμμίζει ότι «δεν παρασυρόμαστε σε φωνασκίες και δηλώσεις εντυπωσιασμού, αλλά έχουμε πλήρη αντίληψη ότι ο διάλογος διεξάγεται επί τη βάσει κανόνων του διεθνούς δικαίου και ουδόλως με τη λογική των τετελεσμένων και την επιβολή του περιστασιακά φερόμενου ως ισχυρού». «Αλλωστε», συμπληρώνει, «η ορθή αντίληψη ισοζυγίου ισχύος είναι πιο πολύπλοκη άθροιση από ανάγνωση αριθμών».

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται και στο ευρύ πλέγμα συμμαχιών και συνεργειών που εκτείνεται από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ως τον Κόλπο, το οποίο αναπτύσσει η ελληνική διπλωματία: «Μεθοδικά η Ελλάδα καλλιεργεί συνθήκες συνεργασίας και αλληλοκατανόησης με χώρες που διαδραματίζουν ρόλο στο διεθνές προσκήνιο και πως η χώρα μας έχει αυξήσει σημαντικά τα διεθνή της ερείσματα κάνοντας τη φωνή της να ακούγεται πιο δυνατά. Επιδιώκει ενεργό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις της περιοχής μας. Και βέβαια έχει πλήρη και στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία».  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top