ΣΥΡΙΖΑ για μεταναστευτικό - μέτρα: Το μέλλον των νησιών γίνεται αβάσταχτο

Κριτική και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

ΣΥΡΙΖΑ

Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό.

Εδώ θα δημιουργηθούν τα 5 κλειστά κέντρα κράτησης 

«Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι επιμένει να αρνείται την αποσυμφόρηση των νησιών, εγκαθιστώντας τουλάχιστον δύο κέντρα σε κάθε νησί, ένα εκ των οποίων τη μία μέρα ονομάζει «κλειστό» και την άλλη δήθεν «ελεγχόμενο»", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιμένει στις προτάσεις του, υποστηρίζοντας ότι "λύσεις μπορούν να υπάρξουν μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου με την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των κατοίκων όσο και των αιτούντων ασύλου".

Κομισιόν για το άσυλο: Άδεια παραμονής τριών ετών, αλλά ανανεώσιμη

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι εάν στις παραπάνω κυβερνητικές ανακοινώσεις «συνυπολογίσει κανείς ότι ο κ. Μητσοτάκης στις 11 Νοεμβρίου δήλωνε πως είναι η «τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα», αντιλαμβάνεται πως το μέλλον στα νησιά από τραγικό σήμερα θα γίνει αβάσταχτο".

Η αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτει ότι «υπάρχει λύση μόνο εάν η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αποφασίσει να σταματήσει αυτό το μπάχαλο που δημιούργησε με τις μνημειώδεις παλινωδίες της, με αποκορύφωμα τις αλλεπάλληλες αλλαγές υπευθύνων υπουργών και την κατάργηση του υπουργείου για να το επανασυστήσει μετά από 6 μήνες».

Μεταναστευτικό: Θα κλείνουν οι πύλες το βράδυ στα κλειστά κέντρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τέλος ότι η κυβέρνηση οφείλει;  
- Να ξεκινήσει άμεσα την αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.
- Να αυξήσει το στελεχιακό δυναμικό της Υπηρεσίας Ασύλου (διερμηνείς, επιτροπές προσφυγών, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού)
- Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία ενός - και όχι δύο - κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης ανά νησί
- Να εντείνει τις πιέσεις και να απαιτήσει έμπρακτη αλληλεγγύη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η μεθόδευση που εγκλωβίζει χιλιάδες στα νησιά του Αιγαίου

«Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών, προχωρά τον επικίνδυνο σχεδιασμό της για τη δημιουργία νέων ελεγχόμενων-κλειστών hotspot, καταδικάζοντας τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, εγκλωβίζοντας εκεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μεθόδευσή της είναι απαράδεκτη. Προχωρά με το "αποφασίζουμε και διατάζουμε", με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κι επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα» υποστηρίζει από την πλευρτά του το ΚΚΕ «για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις για τη δημιουργία κλειστών hot spot στα νησιά του Αιγαίου.
«Οι δικαιολογίες, που επικαλείται, αντιστρέφουν πλήρως την πραγματικότητα. Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στα νησιά που έχουν hotspot, την ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον και οι δύο αποδέχονται τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του κόμματος. 

Ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, δημιουργεί προβλήματα στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Επίσης η καταστολή σε βάρος προσφύγων-μεταναστών, καθώς και η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνει την κατάσταση και δημιουργεί εντάσεις στα νησιά» προσθέτει το ΚΚΕ.  

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Η κυβέρνηση κάνει επίταξη εκτάσεων πριν την αποτάξουν οι πολίτες       

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της στην  οποία αναφέρει:   
«Η κυβέρνηση επιτάσσει εκτάσεις για να βάλει μέσα τους λαθρομετανάστες. Μέχρι τώρα επιτάξεις γίνονταν μόνο σε καιρό πολέμου ή σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών. Όπως φαίνεται οι επιτάξεις γίνονται πια και στον καιρό της …ΝΔ!
Η κυβέρνηση επιτάσσει εκτάσεις αλλά στις εκλογές οι Έλληνες θα τους αποτάξουν από την κυβέρνηση… ευτυχώς!».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top