Πέτσας: Οι νέοι διοικητές νοσοκομείων υπογράφουν συμβόλαια αποδοτικότητας

«Μεγάλο επίτευγμα η αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τις πρόωρες εκλογές»

«Δε μιλάμε για κομματικές επιλογές αλλά για ανθρώπους, που πρέπει να φέρουν εις πέρας μια αποστολή: καλύτερη υγεία για όλους», είπε ο Στέλιος Πέτσας, σχολιάζοντας το θέμα τον διοικητή του νοσοκομείου Καρδίτσας, Κωνσταντίνου Πατέρα, που παραιτήθηκε μετά τις αντιδράσεις λόγω ηλικίας.

«Οι πολίτες αναμένουν βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Και αυτός είναι ο στόχος μας», είπε στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, παρουσιάζοντας στοιχεία που έδειχναν ότι το 72% των νέων διοικητών στα νοσοκομεία έχουν μεταπτυχιακο ή διδακτορικό και διοικητική εμπειρία.

Πατέρας: Είχα συμφωνήσει με τον κ. Μητσοτάκη για τη θέση του διοικητή

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο συνάπτουν συμβόλαια αποδοτικότητας με τους νέους διοικητές, με βάση τα οποία αυτοί θα κρίνονται.

«Κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε για τη φορολογία»

Όπως είπε, «αποδεικνύεται, από όσα θεσπίζει, ότι κάνουμε πράξη όλα όσα είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα μειώνονται αντί να αυξάνονται -όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια- οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στηρίζεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας, κινητροδοτούνται δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και παροχές, σε είδος, υπέρ των εργαζομένων, και θεσπίζονται κίνητρα που προσελκύουν ξένους επενδυτές.

Όπως ανέφερε, βασικός πυλώνας των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που τα τελευταία χρόνια επιβαρύνθηκαν σημαντικά, καθώς οι μισθωτοί και συνταξιούχοι της κατηγορίας εισοδήματος από 12.000 έως 18.000 ευρώ, θα έχουν μείωση φόρου από 80 έως 200 ευρώ, ενώ ο μέσος ελεύθερος επαγγελματίας θα έχει μείωση φόρου έως 1.300 ευρώ.

Όλες οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει το νέο φορολογικό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε αναλυτικά τις φοροελαφρύνσεις του νομοσχεδίου, τα μέτρα για την ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας, ενώ έκανε λόγο και για κίνητρα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο προϋπολογισμός του 2020 δρομολογεί την επιστροφή στο μέλλον

Σύμφωνα με τον κύριο Πέτσα, ο προϋπολογισμός του 2020 δρομολογεί την επιστροφή στο μέλλον.

Όπως είπε, «σε μία χρονική περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω στο σύνολο της Ευρωζώνης, στην Ελλάδα αναθεωρείται προς τα πάνω: 2% για το 2019 και 2,8% για το 2020».

Και, «όλα τα συστατικά της οικονομικής μεγέθυνσης, δηλαδή η κατανάλωση, οι εξαγωγές και κυρίως οι επενδύσεις αυξάνονται σημαντικά. Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός που όχι μόνο δεν επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά μειώνει τα βάρη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, υλοποιεί τις πρώτες δεσμεύσεις μας και θα ακολουθήσουν και οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών για να εφαρμοστούν στο ακέραιο όλα όσα είπαμε».

Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να συναντηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Για την πιθανότητα ατυχήματος στο Αιγαίο μίλησε για πρώτη φορά ο Μητσοτάκης

«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τις πληροφορίες, αλλά στο περιθώριο γίνονται επαφές. Θα σας πω επόμενες μέρες, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο», είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, ο κ. Πέτσας είπε πως έγινε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι προοπτικές περαιτέρω σύσφιξής τους, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και της ενέργειας, στους οποίους ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον ιταλικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Όπως είπε, ο κ. Κόντε κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη τους τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα και τις προέτρεψε να εκμεταλλευτούν και τις δυνατότητες χρηματοδότησης που προκύπτουν από τη συνεργασία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας με το αντίστοιχο της Ελλάδας.

Τι είπε για το θέμα της Προεδρικής εκλογής 

«Η συναίνεση δεν επιβάλλεται από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ή συσχετισμούς συγκεκριμένης Βουλής», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως διευκρίνισε, «δεν θα ψάξετε σε εμάς ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τη συναίνεση αλλά σε άλλα κόμματα, όπως ο κ. Τσίπρας που τορπίλισε την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014. Το μεγάλο επίτευγμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι η απεμπλοκή της Προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής».

Η απάντηση σε Τσακαλώτο για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Απαντώντας στην κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα πρωτογενή πλεονάσματα υπογράμμισε ότι αυτά θα μειωθούν με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, κάτι που θα το πετύχουμε για το 2021 και μετά.

Μιλώντας για το προσφυγικό και τις αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο είπε ότι υπήρξε επικοινωνία, διαβούλευση και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες πριν τις ανακοινώσεις -και αυτή η επικοινωνία θα συνεχιστεί. «Ο κεντρικός σχεδιασμός δεν αλλάζει και θα εφαρμοστεί», ξεκαθάρισε.

Τι είπε για τις μειώσεις στις χρεώσεις δεδομένων

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε και για το θέμα της μείωσης των τιμών για τη χρήση δεδομένων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Οι έξι στόχοι της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας

«Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες σε αυτό το επίπεδο και θα περιμένετε νεότερα σε λίγες ημέρες», ανέφερε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top