Ζάεφ: Αφήνουμε πίσω το παρελθόν - Τσίπρας: Χάσαμε πολύ χρόνο από το 1991

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία πρεσβειών στη Βόρεια Μακεδονία

Ιδιαίτερα στάθηκαν στις ιστορικές οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές συμφωνίες, που υπέγραψαν, ο Ζόραν Ζάεφ και ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αποκάλεσε προσωπικό φίλο του ίδιου και της χώρας του τον Αλέξη Τσίπρας, ενώ είπε πως από τις 17 Ιουνίου, όταν υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, «συνεχώς γράφουμε ιστορία».

«Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος -απευθυνόμενος στους Έλληνες- είπε ότι θέλει να ξέρουν πως «θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία».

Αγκαλιές, selfies και... αλλαγή ταμπέλας για τον Τσίπρα στα Σκόπια

Για «σημαντική στιγμή» για τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είπε ήρθε η ώρα «να χτίσουμε μία διαφορετική ιστορία, ένα διαφορετικό αφήγημα».

Ο πρωθυπουργός είπε πως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εδώ και τρεις δεκαετίες και τόνισε πως «η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περιοχή».

Ζάεφ σε Τσίπρα: Η κόρη μου έχει... boyfriend!

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε τη δημιουργία πρεσβείας στη γειτονική χώρα, που θα αντικαταστήσει το γραφείο συνδέσμου.

«Η συνάντηση μας σήμερα είναι ιστορικό βήμα προς τα εμπρός», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο θέμα των εμπορικών σημάτων, τονίζοντας πως συμφωνήθηκε η δημιουργία διεθνούς ομάδας ειδικών με εκπροσώπους και από τα δυο κράτη «για να διευθετηθούν προβλήματα δεκαετιών».

Ζάεφ: Ιστορικό ορόσημο η σημερινή συνάντηση, αφήνουμε πίσω το παρελθόν

«Από τις 17 Ιουνίου, όταν υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, γράφουμε συνεχώς ιστορία» είπε ο Ζόραν Ζάεφ, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, όπου αποκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, «αγαπημένο του φίλο».

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τόνισε πως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε το πρωτόκολλο συμμετοχής της χώρας του στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε πως «εγώ και ο φίλος Αλέξης έχουμε ζητήσει από την ΕΕ να αρχίσει η ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας».

«Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ιστορικό ορόσημο, αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν στις διμερείς σχέσεις. Πρέπει τώρα να κυριαρχήσει η πολιτικής της ανάπτυξης και της ευημερίας. Είμαι δύο φίλοι λαοί με επιθυμία για ενότητα, πρέπει να αναπληρώσουμε τον χαμένο χρόνο και τις χαμένες ευκαιρίες», είπε ο κ. Ζάεφ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαία σημασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που ξεκίνησε σήμερα. 

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε στα μνημόνια συνεργασίας, που υπογράφηκαν σήμερα ανάμεσα στις δύο χώρες, και μίλησε για «σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας» με την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ανανεώνουμε την ιστορία, δημιουργούμε έναν νέο χώρο συνεργασίας με κοινά συμφέροντα. Η συνάντηση αυτή είναι ιστορικής σημασίας. Πρέπει να χτίσουμε μια καλή σχέση φιλίας με την Ελλάδα», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, αποκαλώντας για μία ακόμη φορά καλό φίλο, του ιδίου και της χώρας του, τον Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας: Το κυρίως πιάτο σήμερα είναι η οικονομία 

«Είναι σημαντική στιγμή η σημερινή για Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεοδνία και τα Βαλκάνια. Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγημα για τα Βαλκάνια, μια διαφορετική ιστορία, από αυτή των αντιπαραθέσεων, της βίας και του πολέμου, που είναι συνώνυμη των Βαλκανίων», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας για «επιτυχία της Ευρώπης».

«Η επίσκεψή μου είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα σας, Έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, έχουμε χάσει 3 δεκαετίες, πρέπει να τρέξουμε», είπε ο κ. Τσίπρας, ανακοινώνοντας την αντικατάσταση των γραφείων συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια με πρεσβείες.

«Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περιοχή, καθώς ενώνει την Ελλάδα με τη Σερβία», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος υπογράμμισε πως «το κυρίως μενού στη σημερινή συνάντηση είναι η οικονομία» και αναφέρθηκε τόσο στους Έλληνες επιχειρηματίες, που ήδη δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, όσο και στους περίπου 140 επιχειρηματίες, που συνοδεύουν την κυβερνητική αποστολή.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και σε κατάργηση του καθεστώτος της διπλής φορολόγησης (δηλαδή να φορολογείται μια επιχείρηση και στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα), αποκαλώντας το «σημαντικό εμπόδιο στο παρελθόν».
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στις συμφωνίες που υπογράφηκαν, μεταξύ των οποίων είναι η συμφωνία για «αστυνόμευση» του εναερίου χώρου των Σκοπίων. 

Συνεχίζοντας είπε ότι πρέπει να γίνει σκληρή δουλειά για «την ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών». Μάλιστα, αναφέρθηκε τόσο στις αλλαγές στα σχολικά βιβλία, όσο και στο θέμα των εμπορικών σημάτων.

«Τα σχολικά εγχειρίδα και το πώς βλέπει η μία χώρα την άλλη, το πώς μαθαίνουν ιστορία τα παιδιά μας, είναι κρίσιμο θέμα. Οι διαβουλεύσεις της επιτροπής για τα σχολικά εγχειρίδια κλείνουν με θετικό τρόπο», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τα εμπορικά σήματα, ο πρωθυπουργός είπε πως αποφασίστηκε η σύσταση διεθνούς ομάδας ειδικών με εκπροσώπους και από τα δυο κράτη, «για να διευθετηθούν προβλήματα δεκαετιών ανάμεσα σε επιχειρηματίες και το καταναλωτικό κοινό στο πλαίσιο των διεθνών και ενωσιακών κανόνων». Μάλιστα, άσκησε έντονη κριτική σε όσους στην Ελλάδα αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία, «ανακάλυψαν ξαφνικά προβλήματα δεκαετιών και είδαμε fake news. Τα προβλήματα αυτά δεν έγιναν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά λύνονται από αυτήν».

«Κάποιοι το παίζουν πολέμιοι της Συμφωνίας αλλά είχαν δουλειές στη Βόρεια Μακεδονία»

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τους επικριτές της Συμφωνάις των Πρεσπών, μίλησε για ανάγκη δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και είπε πως όταν τεθούν σε εφαρμογή οι επιμέρους συμφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες, «θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν και οι δύο λαοί πόσο μεγάλη ζημιά είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια».

Παράλληλα, άφησε αιχμές για κάποιους στην Ελλάδα που το παίζουν πολέμιοι της Συμφωνίας, «αλλά είχαν δουλειές εδώ (στα Σκόπια)». «Υπάρχουν πάντοτε υποκριτές και κακοπροαίρετοι», είπε ο πρωθυπουργός γυρνώντας προς το μέρος του Ζόραν Ζάεφ.

«Όταν όλοι δουν τα οφέλη και την οικονομία που θα αναπτύσσεται, θα καταλάβουν και οι συντηρητικοί ότι η Συμφωνία έχει οφέλη και για τις δύο χώρες», είπε, από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ, διαβεβαιώνοντας τους Έλληνες πως «θα στηρίξουμε και θα υλοποιήσουμε πλήρως τη Συμφωνία».

Οι δύο πρωθυπουργοί απάντησαν και σε ερώτηση για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δύο χώρες, εάν γίνει κυβέρνηση, απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι θα αποδεχθεί τη Συμφωνία, ενώ ο Ζόραν Ζάεφ απηύθυνε ρητορικό ερώτημα, λέγοντας «θα απορρίψει η αξιωματική αντιπολίτευση το ΝΑΤΟ και θα πάψει να διαπραγματεύεται την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;».

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top