Economist: Θα επικρατήσει το «Βόρεια Μακεδονία» ή το «Μακεδονία»;

Τι αναφέρει παίρνοντας ως παραδείγματα άλλες χώρες που άλλαξαν ονομασία

Σύνορα Σκοπίων Ελλάδας

«Θα “πιάσει” το όνομα “Βόρεια Μακεδονία”» αναρωτιέται σε άρθρο του ο Economist, προσπαθώντας να δώσει μία απάντηση για το εάν θα επικρατήσει η νέα ονομασία του γειτονικού μας κράτους ή θα συνεχίσει να αναφέρεται με το σκέτο «Μακεδονία».

Το οικονομικό περιοδικό έκανε μία έρευνα, εξετάζοντας τις περιπτώσεις άλλων χωρών, που άλλαξαν ονομασία.

Χαρακτηριστικά, ο Economist αναφέρει πως μόλις πρόσφατα η Δημοκρατία της Τσεχίας άλλαξε σε Τσεχία, ενώ η Ζουαζιλάνδη μετονομάστηκε σε Εσουατίνι.

Πίνακας με τις αναφορές των χωρών που άλλαξαν ονομασία

«Tο πόσο γρήγορα ή αργά θα επικρατήσει η ονομασία Βόρεια Μακεδονία παραμένει άγνωστο. Οι αλλαγές χρειάζονται τον χρόνο τους» - Πηγή πίνακα: Economist

«Οι χώρες αλλάζουν τις ονομασίες τους για διάφορους λόγους. Στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, στόχος ήταν να διευθετηθούν ανταγωνιστικές αξιώσεις πάνω σε ένα όνομα που χρονολογείται από το αρχαίο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» αναφέρει το οικονομικό περιοδικό.

Επιστρατεύοντας τη διεθνή εμπειρία, ο Economist εκτιμά ότι πιθανόν να χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι η νέα ονομασία να γίνει αυτή που θα χρησιμοποιείται κατά κόρον. Για του λόγου το αληθές, επικαλείται στοιχεία της Google, που δείχνουν τις πιο σημαντικές αλλαγές σε ονομασίες χωρών τον 20ο αιώνα και το πόσο χρησιμοποιούνται, εξετάζοντας βιβλία, που χρονολογούνται από το 1.600 μ.Χ.

Σύμφωνα με αυτή τη βάση δεδομένων, χρειάστηκαν περίπου 10 χρόνια για να επικρατήσει η ονομασία Σρι Λάνκα, αντί της Κεϋλάνης που ίσχυε έως το 1972. Επίσης πολλά χρόνια χρειάστηκαν για να επικρατήσει η ονομασία Ζιμπάμπουε έναντι της παλαιότερης Ροδεσίας.

Όπως εκτιμά, «το πόσο γρήγορα ή αργά θα επικρατήσει η ονομασία Βόρεια Μακεδονία παραμένει άγνωστο. Οι αλλαγές χρειάζονται τον χρόνο τους. Σε λίγα χρόνια όμως, η διένεξη για την ονομασία του βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να έχει περάσει τελικά στην ιστορία».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top