Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα: «Δύσκολο» Eurogroup με Ελλάδα και Ιταλία στο μενού

Επί τάπητος συντάξεις, δημοσιονομικές προβλέψεις και μεταμνημονιακές δεσμεύ

Τσακαλώτος - Μοσκοβισί στο Eurogroup του Οκτωβρίου 2018
Πρώτη δημοσίευση: 09.01

Ένα δύσκολο Eurogroup περιμένει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη Δευτέρα.

Στο μενού της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκονται η Ελλάδα και η Ιταλία, με τη χώρα μας να έρχεται αντιμέτωπη με την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Στη σκιά της ιταλικής κρίσης και με το ζήτημα του προϋπολογισμού της γειτονικής χώρας να αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για την ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να δώσει σειρά εξηγήσεων και διευκρινήσεων.

Η Κομισιόν έχει εστιάσει το θέμα των δημοσιονομικών προβλέψεων της κυβέρνησης, σημειώνοντας τα υπερπλεονάσματα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη «στάση πληρωμών», ενώ εκφράζει την ανησυχία της και τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις, που ξηλώνουν μνημονιακές διατάξεις για μισθούς και συντάξεις.

Παράλληλα, επί τάπητος θα τεθεί και η υλοποίηση των δεσμεύσεων μετά το πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα, μπορεί η Κομισιόν έχει ανάψει πράσινο φως για τη μη περικοπή των συντάξεων τουλάχιστον έως το 2022, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει να ζητήσουν υπουργοί Οικονομικών άλλων χωρών, να υπάρξει πρόβλεψη για επαναφορά του μέτρου, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι παρών και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο θα παρουσιάσει την ενδιάμεση έκθεσή του για την ευρωζώνη.

Διαψεύδει κοινοτικός αξιωματούχος: Δε θα συζητηθεί ο ελληνικός προϋπολογισμός

Διαψεύδει η Κομισιόν ότι η Ελλάδα θα είναι στο κυρίως μενού του Eurogroup, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε επισήμως τον Τύπο στις Βρυξέλλες, το τελευταίο Εurogroup της χρονιάς θα γίνει χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση για την Ελλάδα.

«Το Εurοgroup δεν θα συζητήσει τον ελληνικό προϋπολογισμό (καθώς είναι σύμφωνος με το Σύμφωνο Σταθερότητας) και δεν θα κάνει και ιδιαίτερη σε βάθος συζήτηση ούτε και την έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία», δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος, διαψεύδοντας τα σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ατζέντα για την οποία ενημέρωσε τον Τύπο, ο κοινοτικός αξιωματούχος, η ευρωομάδα θα συζητήσει τη συνολική δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ και θα διεξαγάγει την ανασκόπηση της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης για τα Κράτη Μέλη, βάση γνωμοδοτήσεων της Κομισιόν επί των προϋπολογισμών των 19 Κ-Μ και στη συνέχεια θα εκδώσει μια συνολική δήλωση.

«Η δήλωση θα αφορά τις χώρες των οποίων ο προϋπολογισμός δεν είναι σύμφωνος με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Αμέσως μετά η Κομισιόν θα παρουσιάσει στους υπουργούς την πρώτη έκθεση της ενισχυμένη εποπτείας για την Ελλάδα.

«Δεν αναμένουμε συζήτηση για τον Ελληνικό προϋπολογισμό, αλλά ούτε και έντονη συζήτηση για την ενισχυμένη εποπτεία καθώς οι αποφάσεις σχετικά με τις σχετικές εκταμιεύσεις, θα ληφθούν σε επόμενες συνεδριάσεις το νεό έτος, τον Φεβρουάριο, όταν θα αποφασιστεί η εκταμίευση των ANFAS και SMPs», δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν δε θα ασχοληθεί με τις όποιες καθυστερήσεις στην σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο αξιωματούχος διευκρίνισε για μια ακόμα φορά πως σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, ότι «πρόκειται περί κατάργησης του μέτρου», εξηγώντας ότι δε συζητείται επαναφορά του το 2020, καθώς το 2020 ο προϋπολογισμός θα είναι, άλλος, από την αρχή και με άλλα σχετικά μέτρα (πχ. το αφορολόγητο). 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top