Τσίπρας στη Βουλή: Το δικό μας "μνημόνιο με τον λαό" έχει ελαφρύνσεις

Απάντηση Δένδια με Καβάφη: Χαιρετήστε την Αλεξάνδρεια που χάνετε

Σε πανηγυρικό τόνο ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση της Ολομέλειας στη Βουλή, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ο οποίος απηύθυνε  δύο ερωτήματα  προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Και τώρα τι θα κάνετε χωρίς βαρβάρους, πού πήγε το 4ο μνημόνιο;». 

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι  «το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα επιβεβαιώνει ότι η οικονομία ανακάμπτει, η κυβέρνηση και τις συντάξεις δεν περικόπτει, και αναδρομικά έδωσε και κοινωνικό μέρισμα θα ξαναδώσει και τις αδικίες αποκαθιστά, ενώ αποδείχθηκαν φρούδες οι ελπίδες της αντιπολίτευσης που καταστροφολογούσε».

«Με το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η εθνική αντιπροσωπεία προχωράμε σε σημαντικές ελαφρύνεις για 250.000 μη μισθωτούς» ανέφερε  επίσης ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι  «οι συντάξεις δεν θα περικοπούν, αλλά αντίθετα θα αυξηθούν από 1/1/2019, για περίπου 500 χιλιάδες δικαιούχους». 

Σχετικά με τις  ελαφρύνσεις  ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας:

«Μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη κατά 33% για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Βελτιώνουμε το καθεστώς των εκπτώσεων στις εισφορές για τους νέους επιστήμονες.  Μειώνουμε στο ελάχιστο την εισφορά για εφάπαξ, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την απουσία του κ. Μητσοτάκη από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.   «Θα περίμενε να δει κανείς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν «θαρραλέο» από την πλευρά του», ενώ πρόσθεσε ότι  «ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει πιο «ασφαλείς γι' αυτόν επιλογές, όπως είναι η αυριανή συζήτηση στη Βουλή για το πανεπιστημιακό άσυλο».

 «Μας κατηγορείτε ότι εφαρμόζουμε το "Τσοβόλα δώστα όλα" και ψηφίζετε το "Τσοβόλα δώστα όλα"», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σχετικά  με τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, απέναντι στα νομοσχέδια που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή.   «Ο κ. Τσοβόλας θα πρέπει να αισθάνεται ευχαριστημένος, διότι τυγχάνει οικουμενικής αποδοχής»  συμπλήρωσε. 

Ο πρωθυπουργός «παραδέχθηκε» πάντως ότι ψήφισε «μνημόνιο», αλλά το χαρακτήρισε «μνημόνιο για τον λαό».  «Ό,τι είπαμε στη ΔΕΘ και ό,τι υπάρχει περιθώριο μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο να προχωρήσουμε το προχωράμε. Αυτό το μνημόνιο με τον λαό θα μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε διαρκώς ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξαναγυρίσουμε στις πολιτικές της λιτότητας και του ΔΝΤ και θα το επικυρώσουμε το φθινόπωρο του 2019 με την ανανέωση της λαϊκής εντολής» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η απάντηση ΝΔ στον Τσίπρα από τον Δένδια

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας    

«Αφού προκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη, έφυγε ταχέως μήπως προλάβει να έρθει ο κ. Μητσοτάκης» ανέφερε από την πλευρά της ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας,  ο οποίος σχετικά με τις τις αναφορές του πρωθυπουργού προς την αντιπολίτευση,  είπε ότι ο όρος "Κασσάνδρα" είναι για προβλέψεις που επιβεβαιώνονται  και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «κοιτάξει τον Καβάφη με μεγαλύτερη εγγύτητα και με στενότερη αναλογία στις συνθήκες της κυβέρνησής του» και «να χαιρετήσει την Αλεξάνδρεια που χάνει».

Σχετικά με το  «μνημόνιο με τον ελληνικό λαό» στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός ,  ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι  ο ελληνικός λαός μοιάζει να μην συμμετέχει σε αυτό «δεν θέλει πλέον πολλές κουβέντες μαζί του, αλλιώς πως εξηγούνται οι 10, 12 και 16 μονάδες δημοσκοπικής διαφοράς με την ΝΔ». «Η μόνη συνεννόηση που μοιάζει να θέλει μαζί σας, το μόνο που περιμένει είναι πότε θα πάει στην κάλπη για να αποχωρήσετε με το καλό»  πρόσθεσε ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.  

Για την αναφορά του πρωθυπουργού, «για το πού είδε η ΝΔ τέταρτο Μνημόνιο»  ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι οι νόμοι οι οποίοι ψήφισε αυτή η κυβέρνηση κόστισαν 4,5 δισ. στον φορολογούμενο και ρώτησε:  «Ή μήπως είναι νομοθετήματα παροχών; Από το 2015 μέχρι σήμερα ενώ υποσχεθήκατε 12 δισ. παροχές επιβάλλατε 15 δισ. μέτρα από αυτά ούτε ένα δισ. δεν πήρατε πίσω. Μένουν 14 δισ., αυτά κοστίσατε».  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top