Παρατείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου για τις αποφυλακίσεις

Ποιες αλλαγές θα ισχύσουν

Φυλακη Μονοπολη

Παρατείνεται μέχρι την ψήφιση του νέου ποινικού κώδικα η ισχύς του Νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών. 

Αυστηροποιείται, ωστόσο, το πλαίσιο για υπότροπους κατάδικους, οι οποίοι αν βγουν από τη φυλακή και καταδικαστούν για νέο αδίκημα σε ποινή από τρία χρόνια φυλάκισης και πάνω, θα εκτίσει και το σύνολο της προηγούμενης ποινής του. 

Πιο συγκεκριμένα:

Μέχρι σήμερα ο νόμος όριζε ότι αν κάποιος μέσα σε πέντε χρόνια από την αποφυλάκιση του διέπραττε νέο αδίκημα με ποινή φυλάκισης πάνω από δυο χρόνια, εκτός από την ποινή αυτή, θα εξέτιε και το υπόλοιπο της προηγούμενης ποινής, που άφησε πίσω του βγαίνοντας με υφ' όρων απόλυση. 

Με την τροπολογία αλλάζει ο χρόνος της δοκιμασίας των πέντε ετών. Πλέον το υπόλοιπο της ποινής που δεν εκτίθηκε στη φυλακή είναι και ο χρόνος «δοκιμασία», κατά τον οποίο ο κατάδικος δεν θα πρέπει να υποπέσει σε νέο αδίκημα. Αν συμβεί αυτό θα κληθεί να εκτίσει και ολόκληρη την προηγούμενη ποινή του μαζί με τη νέα. Το ελάχιστο χρονικό όριο «δοκιμασίας» είναι τρία χρόνια. 

Εξάλλου, διατηρούνται οι εξαιρέσεις από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για αδικήματα ιδιαίτερης απαξίας και επικινδυνότητας όπως ανθρωποκτονία, βιασμός, ληστεία κλπ., ωστόσο εισάγεται η ηλεκτρονική επιτήρηση σε κατ’ οίκον έκτιση ποινής. 

Παράλληλα, ισχυροποιούνται οι δικαστές ως προς τους ελέγχους που ασκούν τα συμβούλια σε υποθέσεις αποφυλακίσεων για λόγους αναπηρίας.

Θα μπορούν πλέον να διατάζουν πραγματογνωμοσύνη ακόμα και αν υπάρχει πιστοποιητικό ΚΕΠΑ. Επίσης θα μπορούν να ανακαλούνται άμεσα οποιεσδήποτε αποφάσεις έχουν κάνει δεκτές αποφυλακίσεις για λόγους αναπηρίας με πλαστά πιστοποιητικά. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top