Πιτσιλής: Αδύνατη η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ εκτός από 75 περιπτώσεις

Απέδωσε την ευθύνη σε αποφάσεις του ΣτΕ ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ

Ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής

Αδύνατη παραδέχθηκε ότι είναι η αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ για τον εντοπισμό υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή  της Βουλής! 

Ο κ. Πιτσιλής  απέδωσε την ευθύνη σε δύο αποφάσεις του ΣτΕ (που περιορίζουν τη δυνατότητα αναδρομικού φορολογικού ελέγχου), επισημαίνοντας ότι ταυτοποιήθηκαν μεν  1727 ΑΦΜ αλλά «με τις αποφάσεις του ΣτΕ η αξιοποίηση λίστας Λαγκάρντ ως συμπληρωματικό στοιχείο κατέστη αδύνατη εκτός απο 75 υποθέσεις»,  αν και η διαφορά είναι  σημαντική στα ποσά σε σχέση με μεταγενέστερα χρόνια, όπως συμπλήρωσε.  

«Από το 2000 και μετά νομοθετούνται παρατάσεις παραγραφής. Τη λέξη προτεραιοποίηση κανείς δεν τολμούσε να την πει» ανέφερε ακόμη ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, ο οποίος όσον αφορά υποθέσεις από άλλες λίστες τόνισε  «βρίσκονται στα χέρια εισαγγελέα» και ότι  «προχωρούν».

Παραδέχθηκε επίσης όμως, σε αντίθεση με τη ρητορεία κυβερνητικών στελεχών τα προηγούμενα χρόνια, ότι  «το να διατηρεί κάνεις ένα λογαριασμό στο εξωτερικό δεν είναι ποινικό αδίκημα από μόνο του». 

Ο κ.Πιτσιλής ανέφερε επίσης ότι πλέον η φοροδιαφυγή έχει άλλο  προφίλ και ότι «τώρα τα χρήματα δεν μπαίνουν στο τραπεζικό σύστημα και αγωνιούμε πως θα εκσυγχρονίσουμε την υπηρεσία μας». 

Όσον αφορά τις κατασχέσεις για οφειλές στην εφορία διαβεβαίωσε ότι δεν γίνονται για ποσά μικρότερα από 500 ευρώ και επισήμανε ότι  το τελευταίο δίμηνο  υπάρχει μείωση στον αριθμό τους. Ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ τάχθηκε υπέρ του να γίνεται έρευνα στο προφίλ του φορολογούμενου πριν τις κατασχέσεις, ώστε το μέτρο να είναι  «δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό»


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top