Στη Βρίσα ο Μητσοτάκης: Δυστυχώς είναι μεγάλη η καταστροφή

«Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων του χωριού»

Στη Βρίσα ο Μητσοτάκης: Δυστυχώς είναι μεγάλη η καταστροφή

Tο κατεστραμμένο χωριό Βρίσα της Λέσβου από τον σεισμό των 6,3 ρίχτερ επισκέφτηκε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισκέφτηκε και το Πλωμάρι, συνομίλησε με κατοίκους, περπάτησε τους δρόμους του χωριού και έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη καταστροφή».

«Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων το χωριού» πρόσθεσε, δίνοντας τη δέσμευση ότι η ΝΔ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για την ανοικοδόμηση του οικισμού.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι κάτοικοι του χωριού θα πρέπει να έχουν φορολογικές ελαφρύνσεις, να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για δύο χρόνια και να τους δοθούν επιδότηση ενοικίου και οι απαραίτητες αποζημιώσεις.

Μαζί με τον πρόεδρο της ΝΔ ταξίδεψε στην Λέσβο και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Η δήλωση του κ. Μητσοτάκη:

«Επισκέπτομαι, σήμερα, τη Μυτιλήνη, το χωριό της Βρίσας, όπου, δυστυχώς, είχα τη δυνατότητα να διαπιστώσω την τεράστια καταστροφή, την οποία έχει υποστεί αυτός ο πολύ όμορφος παραδοσιακός οικισμός. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια σε αυτές τις περιπτώσεις. 
 
Πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία, κατά την οποία πρώτα να καταγραφούν, με μεγάλη ταχύτητα, όλες οι ζημιές. Και, στη συνέχεια, η οργανωμένη Πολιτεία και η Περιφέρεια να κάνουν το καθήκον τους απέναντι στους ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τις περιουσίες τους. Να εκδοθούν τάχιστα οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, που θα καλύψουν οικονομικά όσους επλήγησαν. Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρξει επιδότηση ενοικίου και οι άνθρωποι αυτοί να βρουν μια προσωρινή στέγη. Να υπάρξει απαλλαγή, για δύο χρόνια, από τις φορολογικές υποχρεώσεις, που αφορούν στον ΕΝΦΙΑ, για τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους και την περιουσία τους. Και, βέβαια, το πιο δύσκολο έργο: Να δρομολογηθεί σταδιακά - και αφού έχουν προχωρήσει όλες οι επιστημονικές μελέτες - η δύσκολη και επίπονη διαδικασία ανακατασκευής αυτού του πολύ όμορφου χωριού. 
 
Υπάρχει, πάντα, ένα επικοινωνιακό κρεσέντο, μετά από μια τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή. Η συμβολή και αρωγή της Πολιτείας, όμως, δοκιμάζεται  σε βάθος χρόνου. Και γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούμε τις διαδικασίες σε βάθος χρόνου. Να σιγουρευτούμε ότι το πολύ όμορφο αυτό χωριό θα ξαναζήσει και δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του. 
 
Είναι προσωπική δέσμευση, δική μου και της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα σκύψουμε με πολλή μεγάλη προσοχή πάνω σε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα
».

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top