Debate για το ελληνικό χρέος στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη!

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε έκκληση για καθαρή λύση

Ένα ιδιότυπο debate είχαν σήμερα στη Φρανκφούρτη όλοι οι βασικοί παίχτες για το ελληνικό χρέος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρομοίασε τον εαυτό του με προπονητή ποδοσφαίρου που προετοιμάζει την ομάδα του χωρίς να γνωρίζει που είναι το τέρμα!  Ενώ φάνηκε να συντάσσεται με τη θέση Σόιμπλε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα και όχι με του Ταμείου όπως μέχρι πρότινος.

«Οι πιστωτές πρέπει να σταματήσουν να πετούν παρακάτω το τενεκεδάκι και να συμφωνήσουν στο πακέτο. Αυτό που ζητούμε από το ΔΝΤ είναι διαύγεια. Μένουν μόνο 14 μέρες για να λήξει τα πρόγραμμα» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.  

Ωστόσο οι απαντήσεις που πήρε δεν ήταν αυτές που θα ήθελε. Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών υπερασπίστηκε τα μνημόνια και έσπευσε να πει πως ο δρόμος της Ελλάδας προς τις αγορές είναι μακρύς και γεμάτος οδοφράγματα   

«Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές» διαμήνυσε  ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.  

Ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα Νικολά Τζιαμαρόλι έριξε τις ευθύνες στην Αθήνα. Είπε «αφήστε το χρέος και δώστε προσοχή στις ιδιωτικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια και τις μεταρρυθμίσεις».

Ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επανήλθε λέγοντας πως για να ανοίξει η πόρτα του QE για την Ελλάδα απαιτείται ξεκάθαρη λύση για το χρέος.

Πρόταση κατέθεσε ο Γιάννης Στουρνάρας για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020 και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και επισήμανε ότι    «η οικονομία δεν αντέχει άλλο χρόνο αβεβαιότητας».

 

 

Η λύση αυτή τη στιγμή μοιάζει απίθανη για τις 15 Ιουνίου αφού όπως φάνηκε χθες από την επίθεση Σόιμπλε στο ΔΝΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας δεν έχει βρεθεί ακόμη το πολυπόθητο σημείο σύγκλισης.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top