«Πάγος» από Μέρκελ σε Τσίπρα: Δεν λαμβάνονται εδώ οι αποφάσεις για την Ελλάδα!

«Απαιτούνται γενναίες αποφάσεις για να μην επιστρέψει η Ελλάδα στην αβεβαιότητα» είπε ο πρωθυπουργός

Στον «πάγο» και επίσημα έβαλε τις ενδεχόμενες προσδοκίες της κυβέρνησης για πολιτική διαπραγμάτευση η Άνγκελα Μέρκελ, παραπέμποντας στους θεσμούς για το ελληνικό πρόγραμμα.

Στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών πριν ξεκινήσει το γεύμα εργασίας, η καγκελάριος είπε χαρακτηριστικά πως «δεν είναι ο τόπος που λαμβάνονται οι αποφάσεις για την Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας μίλησε για γενναίες αποφάσεις από τους εταίρους, που είναι αναγκαίες «για να μην ξανακυλήσει και πάλι η Ελλάδα στην αβεβαιότητα».

«Να στείλουμε μήνυμα πως η κρίση αποτελεί παρελθόν και πως η Ελλάδα από μέρος της κρίσης έγινε μέρος της λύσης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος είπε χαμογελώντας και κοιτώντας την Μέρκελ πως «είναι καλός οιωνός για τις συζητήσεις μας το γιορτινό Βερολίνο».

Η γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, αναγνωρίζοντας πως «η Ελλάδα έχει επιβαρυνθεί σε τεράστιο βαθμό» και σημειώνοντας πως η Γερμανία υποστηρίζει τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων της ΕΕ.

«Έχουμε στενή συνεργασία στο θέμα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, όπου τα πράγματα δεν εξελίσσονται όσο γρήγορα θα θέλαμε. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι καλή διαδικασία για να καταπολεμηθεί το δουλεμπόριο» είπε η Μέρκελ.

«Οι συζητήσεις δεν ήταν πάντα εύκολες αλλά στις δύσκολες στιγμές, διαμορφώνονται και οι πιο σταθερές σχέσεις. Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και τη σταθερότητά τους» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας την καγκελάριο για την ευκαιρία να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μία πολύ κρίσιμη περίοδο στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, «η οποία απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης: «Κοινός μας στόχος να απεγκλωβιστούμε από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη». Παράλληλα, μίλησε για απειλή με την άνοδο των ακροδεξιών στην Ευρώπη, καλώντας τις δημοκρατικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν αυτή την απειλή.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε πως θα συζητήσει με την καγκελάριο Μέρκελ και «το θέμα της διόγκωσης του εθνικισμού και οι δυσκολίες στην Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου», ξεκαθαρίζοντας πως «η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». «Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά με αυστηρή προσήλωση στα σχετικά κριτήρια» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, η γερμανίδα καγκελάριος είπε πως «η Κύπρος είναι ένα θέμα μεγάλης σημασίας» και πως «η Ελλάδα έχει κάνει μια σημαντική υποστηρικτική εργασία για την Κύπρο», ενώ ο πρωθυπουργός τόνισε πως το Κυπριακό αποτελεί κεντρικής σημασίας ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης και πως στο θέμα αυτό θα δοκιμαστεί τόσο το βάθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση: «Η θέση μας είναι σαφής: δίκαιη και βιώσιμη λύση για ανεξάρτητη και επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο».

Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο κ. Τσίπρα μίλησε για θετική πορεία με «θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και επιστροφή μετά από πολλά χρόνια στην ανάπτυξη» και υπογράμμισε; «Όραμά μας είναι η ανάπτυξη που δεν θα μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς αλλά που θα ανακουφίσει όλους εκείνους που έκαναν τεράστιες θυσίες όλα αυτά τα χρόνια στο όνομα της Ευρώπης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top