ΠΡΑΣΙΝΟ φως από τον ESM: Εκ��αμιεύεται σήμερα η δόση των 2,8 δις ευρώ

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΠΡΑΣΙΝΟ φως από τον ESM: Εκταμιεύεται σήμερα η δόση των 2,8 δις ευρώ
​Την υπολειπόμενη δόση των 2,8 δις προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της 1ης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος διάσωσης, αποφάσισε να εκταμιεύσει σήμερα το πρωί, το διοικητικό συμβούλιο του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
Σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Eurogroup, η εκταμίευση 2,8 δισ € αποτελείται από δύο μέρη: € 1,1 δις είχε εγκριθεί μετά την πλήρη εφαρμογή του συνόλου των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές και πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ένα επιπλέον 1,7 δις€ μπορούν πλέον να εκταμιευθούν μετά από θετική αξιολόγηση της εκκαθάρισης των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών α��ό την Ελλάδα - το ποσό αυτό θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
"Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση 2,8 δις € για την Ελλάδα είναι ένα σημάδι ότι οι Έλληνες σταθερά σημειώνουν πρόοδο στη μεταρρύθμιση της χώρας τους. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει σημαντικά ορόσημα στον τομέα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, της τραπεζικής διακυβέρνηση, στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την είσπραξη των εσόδων. Έχει επίσης λάβει περαιτέρω μέτρα στο να τεθεί το νέο Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και επενδυτικών κεφαλαίων σε λειτουργία. Αν η κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσε να επιταχύνει το επόμενο έτος και η κυβέρνηση μπορεί να είναι σε θέση να ξεκινήσει την έκδοση νέου ομολόγων το επόμενο έτος ", σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Klaus Regling, σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
"Είμαι επίσης στην ευχάριστη θέση να πω ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς αυτό θα έχει θετικό αντί��τυπο στην οικονομία της χώρας. Ελπίζω η καλή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να συνεχιστεί, έτσι ώστε η δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως, " είπε ο Κ.Regling.
Περιλαμβανομένης της εκταμίευσης που ενέκρινε σήμερα ο ESM, το σύνολο της οικονομικής βοήθειας για την Ελλάδα θα φτάσει 31,7 δις €, από το συνολικό όγκο του προγράμματος μέχρι και 86 δις €.
Ο ESM και o EFSF μαζί μέχρι στιγμής έχουν εκταμιεύσει 173,5 δις € στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), κάτι που καθιστά τα δύο Ταμεία διάσωσης τον μακράν μεγαλύτερος πιστωτή της Ελλάδας.
του Θάνου Αθανασίου, Βρυξέλλες
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top