Όλο το ΚΑΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Γιατί γίνεται η συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Παρέμβαση Ουάσινγκτον για να παρακαμφθεί ο Σόιμπλε – To «μυστικό» σχέδιο για το χρέος με έγκριση από ΔΝΤ - Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις ΗΠΑ

Όλο το ΚΑΥΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Γιατί γίνεται η συνάντηση Μέρκελ-Ομπάμα – Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Προβληματισμός επικρατεί στην Ουάσινγκτον για την άκαμπτη στάση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών στο θέμα του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του star.gr, ο λόγος που έχ��ι προκληθεί εκνευρισμός στην αμερικανική πλευρά είναι η απόρριψη από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιας συγκεκριμένης λύσης για το ελληνικό χρέος, η οποία έφθασε πολύ κοντά στο να γίνει αποδεκτή και από το ΔΝΤ

Η κίνηση Σόιμπλε οδήγησε εκ νέου τις διαπραγματεύσεις στο σημείο μηδέν, κινητοποιώντας τους Αμερικανούς να αναλάβουν ακόμα μία φορά πυροσβεστικό ρόλο και να ζητήσουν από όλες τις πλευρές να προβούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Το καυτό παρασκήνιο: Γιατί γίνεται συνάντηση Μέρκελ Ομπαμα;

Ιδιαίτερη βαρύτητα για το ελληνικό ζήτημα έχει η συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ στο Ανόβερο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το θέμα του χρέους και η αναζήτηση μίας συμβιβαστικής φόρμουλας πάνω σε αυτό, αναδεικνύεται σε μέρος της ατζέντας των διαπραγματεύσεων στο ανώτατο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Η στάση του Σόιμπλε να στυλώσει τα πόδια και να απορρίψει μία συμβιβαστική φόρμουλα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι -όπως όλα δείχνουν- για τους Αμερικανούς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, βλέποντας πόσο κοντά είχαν φθάσει όλες οι πλευρές σε ένα περίγραμμα κοινής συμφωνίας, για να ακυρωθεί τελικά επί της ουσίας από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών.

Το σχέδιο που θα αποδεχόταν το ΔΝΤ και οι ενστάσεις Σόιμπλε

Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, το σχέδιο -που είχε φθάσει να πάρει σχεδόν το πράσινο φως και από το ΔΝΤ- περιλάμβανε το λεγόμενο «automatic reprofiling», δηλαδή έναν μηχανισμό αυτοματοποιημένης προσαρμογής του χρέους κάθε φορά που η Ελλάδα θα αδυνατεί να πληρώσει τα δάνειά της σε συνάρτηση με το ετήσιο ΑΕΠ και το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ταυτόχρονα, η πρόταση περιλάμβανε την λεγόμενη ρήτρα χρέους θέτοντας πλαφόν για το πόσο χρέος κάθε χρόνο θα μπορεί να αποπληρώνει η Ελλάδα ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαφόν αυτό φέρεται να είχε οριστεί στο 15% ή 20% του ετήσιου ΑΕΠ της Ελλάδας που θα πήγαινε για την αποπληρωμή του χρέους ετησίως.

Οι πληροφορίες λένε ότι η άκαμπτη στάση Σόιμπλε είχε κυρίως ως σημείο αναφοράς την παράμετρο του «automatic reprofiling», την οποία ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών απέρριψε με το επιχείρημα ότι «σε μία τέτοια περίπτωση οι Έλληνες δεν θα έχουν λόγο να προσπαθούν να τηρήσουν την δέσμευσή τους για λιτότητα τα επόμενα χρόνια, αν ξέρουν ότι το χρέος θα αναπροσαρμόζεται κάθε φορά αναλόγως».

Το σχέδιο είναι άγνωστο αν είχε εξ ολοκλήρου τις ευλογίες των Αμερικανών, πάντως η θετικά διακείμενη στάση που φέρεται να είχε το ΔΝΤ απέναντι σε μία τέτοια πρόταση είναι -όπως όλα δείχνουν- η αιτία της αμερικανικής κινητοποίησης που εκδηλώνεται τα τελευταία 24ωρα.

Η συνάντηση Ομπάμα-Μέρκελ, με φόντο την στάση Σόιμπλε, έρχεται να συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου με διμερείς συναντήσεις με Σόιμπλε, Ντάισεμπλουμ και Τσακαλώτο σε μία προσπάθεια να σπρώξει σε ένα κοινό σημείο συμφωνίας όλες τις πλευρές, που μετά την απόρριψη της παραπάνω συμβιβαστικής λύσης φαίνεται πως έχουν οχυρωθεί και πάλι πίσω από τις θέσεις τους.

Του Δημήτρη Σουλτογιάννη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top