ΣΚΟΥΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ-Βρυξέλλες και ΔΝΤ θέλουν να μπει (ΠΑΛΙ) χέρι στους μισθούς των Ελλήνων

"Τα νούμερα δεν βγαίνουν μόνο με φόρους", ισχυρίζονται-Του ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες Θάνου Αθανασίου

​Tο μήνυμα από την Ουάσιγκτον αφενός δεν ξάφνιασε τις Βρυξέλλες, όπου κοινοτικοί αξιωματούχοι επώνυμα και ανώνυμα επαναλάμβαναν τα ίδια από την πρώτη στιγμή που ακούστηκαν οι ελληνικές αμφισβητήσεις, αφετέρου στήνει πια εντελώς καθα��ά το σκηνικό που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση: αξιόπιστα μέτρα.

Και εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Ο λόγος για τον οποίο η Κρ.Λαγκάρντ έκανε λόγο για ηρωικές προσπάθειες, στις Βρυξέλλες ερμηνεύεται από κοινοτικούς αξιωματούχους ως σοβαρά μέτρα και από τον τομέα των δαπανών. Δεν είναι μόνο το φορολογικό νομοσχέδιο και το μισθολόγιο του δημοσίου δεν είναι “οι ευαίσθητες ομάδες. Αντιθέτως, τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και το ΔΝΤ συμφωνούν ότι χωρίς επέμβαση στο λεγόμενο “wage bill” (μισθοί επί εργαζόμενοι), τα νούμερα δεν βγαίνουν μόνο με φόρους.

Τα νούμερα όμως για τα οποία μιλάμε είναι τα νούμερα του 2018 και εκεί αρχίζουν και περιπλέκονται τα πράγματα. Ο στόχος είναι αδιαπραγμάτευτος, 3,5%. Το πότε όμως θα ληφθούν τα μέτρα για το 2018 (αν θα είναι μέτρα από το 2016 με σωρρευτική απόδοση, one offs στα τέλη του 2017, ή στοχευμένες περικοπές μέσα στο 2018 ) αυτό είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευση και εν πολλοίς θα κρίνει και τις εξελίξεις.

Οι θεσμοί της ΕΕ δεν έχουν γνώμη, καθώς επικεντρώνουν στο 2016 και λίγο στο 2017. Για το ΔΝΤ όμως που πρέπει να δεσμευθεί μακροπρόθεσμα και με ένα διοικητικό συμβούλιο που δεν έχει καμία συμπάθια στην Ελλάδα μετά τα περσινά και μετά το τι του μεταφέρεται για την στάση των ελληνικών αρχών σήμερα, όλα πρέπει να συμφωνηθούν τώρα.

Το ΔΝΤ, λένε κοινοτικοί αξιωματούχοι “δεν ζητάει νέο 4ο μνημόνιο”, αυτό είναι μια παρανόηση του Τύπου. Το ΔΝΤ όπως πάντα θα κάνει το δικό του πρόγραμμα με βάση τους κανόνες του, το οπ��ίο θα είναι και επί της ουσίας το ίδιο με το Ευρωπαϊκό. Για να γίνει όμως αυτό, η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει στην Αθήνα. Όχι σε ταξίδια του πρωθυπουργού.

Πολιτική διαπραγμάτευση δεν υπάρχει:

Δεν νοείται καμία πολιτική διαπραγμάτευση όπως την εννοείτε, λέει κοινοτικός αξιωματούχος. Πηγές μάλιστα του Συμβουλίου επεσήμαναν το άτοπο του να ελπίζει κανείς ότι κάτι θα αλλάξει στο πρόγραμμα μετά από μια συνάντηση με τον Μ.Σούλτς.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν εμπλέκεται στο πρόγραμμα και δεν εκπροσωπεί τους δανειστές. Οι δανειστές, δηλαδή οι μέτοχοι και κράτη μέλη του ESΜ εκπροσωπούνται στο Εurogroup. Ατόπα είναι εξάλλου και τα περί τεχνοκρατών που κάνουν ό, τι θέλουν.

Οι εκλεγμένες με νόμι��ες διαδικασίες από τους λαούς τους Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις, αποφάσισαν ως νόμιμοι εκπρόσωποι των λαών που τις εξέλεξαν, όρους και τρόπο επιτήρησης για τη χώρα. Επέλεξαν και ποιοι τεχνοκράτες θα διασφαλίσουν το δημοκρατικό καταλογισμό για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, οι κ.Κοστέλο και κ. Τζίουντιτσε, προστατεύουν τα λεφτά των Ευρωπαίων πολιτών και φορολογουμένων με τον τρόπο που οι εκλεγμένες κυβερνήσεις και τα δημοκρατικά κοινοβούλια των 18 εταίρων της Ελλάδας αποφάσισαν - δεν κάνουν ό, τι θέλουν. Με ακριβώς τον ίδιο τρόπο οι 18 εταίροι της χώρας αποφάσισαν και ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Μέχρι νεοτέρας, αυτό είναι.

Όσο για το κλειστό δείπνο του Alex Springer Group (εκδότης της bild και του Politico) στο Μέχελεν και όχι στις Βρυξέλλες, πίσω από τις κλειστές πόρτες και με απόρρητη τη λίστα των καλεσμένων (σημειωτέων ότι όλοι οι σχετικοί και αρμόδιοι κοινοτικοί αξιωματούχοι είναι στις ΗΠΑ), όποιος πήγε ξέρει τι μπορεί να ειπώθηκε εκεί.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eπιμένει ο Ντάισελμπλουμ για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% -ΟΧΙ λέει η Λαγκάρντ

Λαγκάρντ: Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα αλλά ίσως αλλάξει η συμμετοχή μας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top