ΟΛΟΝΥΧΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ χωρίς συμφωνία – Πού δεν τα βρίσκουν κυβέρνηση και δανειστές

Νέα συνάντηση σήμερα στις 15:00

ΟΛΟΝΥΧΤΙΟ ΘΡΙΛΕΡ χωρίς συμφωνία – Πού δεν τα βρίσκουν κυβέρνηση και δανειστές

​Όλη νύχτα ήταν στο ξενοδοχείο Χίλτον οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, όμως δυστυχώς για μια ακόμα φορά οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών δεν κατέληξαν σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά εμφανιζόταν αισιόδοξη ότι σήμερα μαζί με τον ήλιο θα… ανέτειλε και το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Στις 00:15 πέρασε την πύλη του ξενοδοχείου ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος αποχώρησε στις 02:30, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία στο ασφαλιστικό και με πηγές της κυβέρνησης να τονίζουν πως ο υπουργός δεν πρόκειται να επιστρέψει αν η άλλη πλευρά δεν υποχωρήσει από τις σκληρές απαιτήσεις της όσον αφορά στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι στις 03:00 το πρωί έφτασε στο χώρο των διαπραγματεύσεων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας για να συνδράμει στις συζητήσεις, ο οποίος αποχώρησε στις 06:10. Πάντως, σε επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν δόθηκε καμία απάντηση, ούτε γιατί εκλήθη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε ποιος ζήτησε να μεταβεί στο Χίλτον.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, βγαίνοντας στις 07:00 το πρωί από το ξενοδοχείο ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα του αφορολόγητου, τονίζοντας ότι δεν θα δεχθεί τη μείωσή του κάτω από τα 9.100 ευρώ, αν και οι δανειστές πιέζουν για μείωση στα 7.000 – 8.000 ευρώ.

Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν ένα, δύο ζητήματα ακόμα που πρέπει να κλείσουν στα δημοσιονομικά και ότι έχει υπάρξει ένας συμβιβασμός όσον αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης στο ασφαλιστικό.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή τόνιζε μάλιστα ότι το διακύβευμα στην παρούσα φάση είναι να συμφωνηθεί ένα κοινό πακέτο μέτρων με ΕΕ και ΔΝΤ και ότι όσον αφορά στην απόδοση των μέτρων θα πρέπει να συμφωνηθεί με την ΕΕ ότι φτάνει τα 5,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βέβαιη πρέπει να θεωρείται η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα, που όπως εκτιμάται θα αγγίξει τα δέκα λεπτά στα ακριβά πακέτα, αλλά και στα καύσιμα, με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν ότι δεν θα αγγίξουν το πετρέλαιο κίνησης.

Αγκάθι παραμένουν ακόμα οι επικουρικές συντάξεις, καθώς το ΔΝΤ επιμένει ότι δεν πρέπει να αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές, αλλά και τα κόκκινα δάνεια, με τους δανειστές να ζητούν την πώληση σε ξένα funds και των πράσινων δανείων και την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως προτεραιότητα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και μιας μερίδας επιχειρηματικών δανείων.

Το νέο ραντεβού έχει δοθεί για σήμερα στις 15:00, οπότε και θα πραγματοποιηθεί παρέλαση υπουργών, αφού από το Χίλτον θα περάσουν ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Π. Σκουρλέτης, κ. α.

Τα χρονικά περιθώρια πάντως στενεύουν και η κυβέρνηση "καίγεται" να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκινά την Παρασκευή, όπου και θα γίνουν οι πρώτες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top