Μήνυμα Παυλόπουλου στα Σκόπια: Δεν μπορούν να σκέπτονται ευρωπαϊκή πορεία

Κατηγόρησε την FYROM για στάση αντίθετη με τις αρχές του ανθρωπισμού

Μήνυμα Παυλόπουλου στα Σκόπια: Δεν μπορούν να σκέπτονται ευρωπαϊκή πορεία
Για στάση αντίθετη με τις αρχές του ανθρωπισμού κατηγόρησε τα Σκόπια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Ιγκόρ Τσιρνάντακ, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι στη γειτονική μας χώρα δεν μπορούν να σκέπτονται την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, λόγω της συμπεριφοράς τους.
«Το προσφυγικό και η αντιμετώπισή του υπό όρους ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του Ανθρώπου είναι ένα θέμα αρχής και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ελλάδα φυσικά. Άρα, χώρες της Βαλκανικής που τηρούν μια στάση αντίθετη με τις αρχές του ανθρωπισμού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απέναντι στους πρόσφυγες είναι αυτονόητο ότι, εφόσον συνεχίσουν αυτήν την τακτική, δεν μπορεί να σκέφτονται ευρωπαϊκή πορεία και πορεία εντός ΝΑΤΟ» ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος επίσης στον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, τόνισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλες τις χώρες της Βαλκανικής και επισήμανε ότι επιθυμεί τη συνεργασία σε όλους τους τομείς. Σε ό,τι αφορά την πορεία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Παυλόπουλος παρέπεμψε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα ο κ. Τσιρνάντακ με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε πως η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι ένα θετικό παράδειγμα στην περιοχή μας και πρέπει όλοι να στηρίξουμε το δρόμο της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών άριστες και ανέφερε ότι «συμφωνήσαμε για την εμβάθυνση αυτών των καλών σχέσεων και στον πολιτικό, διπλωματικό αλλά και στον τουριστικό, οικονομικό και γενικότερα σε όλους τους τομείς».
Για το προσφυγικό ζ��τημα και τον τρόπο αντιμετώπισης του, τόνισε ότι η Βοσνία και Ερζεγοβίνη δεν εμπλέκεται άμεσα στον διαβαλκανικό διάδρομο και παρατήρησε πως «δυστυχώς, σε όλο αυτό το διάστημα δεν είδαμε μια ενιαία και σθεναρή απάντηση της Ευρώπης στο θέμα αυτό». Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι από τη Δευτέρα θα αρχίσει η εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και θα πάνε τα πράγματα προς το καλύτερο.
Τέλος, επανέλαβε την πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφτεί τη χώρα του σύντομα και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα από την αρχή δέχθηκε τη Βοσνία έτσι όπως είναι, σεβόμενη τους τρεις λαούς που την αποτελούν, σεβόμενη τις δύο μεγάλες οντότητες που υπάρχουν και το πολιτικό μας σύστημα».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top