Μόνο στο Star o πρόεδρος των Σκοπίων: Η «προφητεία» για νέο… Παρίσι!

Για το... καλό μας δηλώνει στον Τάσο Τέλλογλου ότι έκλεισε τα σύνορα!

Στην «αντεπίθεση» επιχειρεί να περάσει ο πρόεδρος της FYROM Γκεόργκε Ιβάνωφ σχετικά με τις επικρίσεις που έχει δεχθεί από την Ελλάδα (και όχι μόνο) για το κλείσιμο των συνόρων με τη χώρα μας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην ελληνική πλευρά για έλλειψη συνεργασίας, μιλώντας στην εκπομπή «Έρευ��α του Star» και στον Τάσο Τέλλογλου, που θα προβληθεί απόψε στις 00.15 από τη συχνότητα του Star.
Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι o Σκοπιανός πρόεδρος διερωτάται («προφητικά» σχεδόν λόγω της επίθεσης στο Βέλγιο), στη συνέντευξή του, η οποία δόθηκε λίγες ημέρες πριν, τι θα γινόταν αν συνέβαινε… νέα επίθεση στο Παρίσι!
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει «ζήτημα ασφαλείας» το οποίο πρέπει να επιλύσουν οι δύο χώρες και ότι υπάρχει συνεργασία σε αυτή την κατεύθυνση με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας τη συνάντησή του στο Λονδίνο, στη διάσκεψη δωρητών για τη Συρία και τα όσα εκμυστηρεύτηκε στον κ. Τσίπρα - ότι πολλοί από τους πρόσφυγες από τη Συρία που έμπαιναν στη χώρα του από Ειδομένη και Γευγελή, έφεραν εμφανή εγκαύματα στα δάκτυλά τους (ώστε να μην είναι δυνατή η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων).
Ο Ιβάνωφ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των πλαστών διαβατηρίων. «Σε μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται από την ελληνική επικράτεια στη χώρα μας ανακαλύψαμε 9.000 πλαστά διαβατήρια ταυτότητες και χαρτιά της Frontex. Ήταν πολύ περίεργες οι ημερομηνίες γέννησης που αναφέρονταν σε αυτά τα χαρτιά της Frontex π.χ. 1/1 μαζικά ή 5/5. και αυτό μας δημιούργησε υποψίες. Όταν κάναμε όμως έλεγχο, όταν το ζητούσε μάλιστα και η Γαλλική Αστυνομία, εάν χρησιμοποίησαν αυτό τον διάδρομο τα άτομα που συμμετείχαν στην τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι, βρέθηκαν καμία δεκαριά άτομα με την ίδια ταυτότητα. Αντιλαμβάνεστε…» δήλωσε για το «ζήτημα ασφαλείας».
Όσον αφορά την «προφητεία» για νέα τρομοκρατική επίθεση στην Ευρώπη, ανέφερε επί λέξει: «Αυτό μας άνοιξε τα μάτια και επιμείναμε να έχουμε πρόσβαση στην βάση Frontex και Σένγκεν. Φανταστείτε τώρα εάν συμβεί εκ νέου ένα γεγονός στο Παρίσι να ζητήσει ευθύνη από εκείνους που τους επέτρεψαν να μπουν ξανά στα εδάφη της Ε.Ε. Γι αυτό τονίζουμε το μέρος της ασφαλείας αυτής της κρίσης».
Κλείσιμο συνόρων
Ο πρόεδρος των Σκοπίων υποστηρίζει ότι δεν είναι γενικώς κλειστά τα σύνορα με την Ελλάδα και δηλώνει χαρακτηριστικά στον Τ. Τέλλογλου: «Εάν ήτανε κλειστά τα σύνορα δεν θα μπορούσατε να έρθετε για την συνέντευξή σας».
Για τον ίδιο λόγο κάνει λόγο ότι «γίνεται συζήτηση για την ρύθμιση της ροής παράνομης διάβασης των συνόρων, όπου οι δικές σας αρχές άφηναν να περάσουνε εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες». Αναφέρει ακόμα ότι «όλα τα μέτρα που έχουμε λάβει από την πλευρά μας είναι μέρος από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με όλες τις χώρες της διαδρομής, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί με πρωτοβουλία της “Μακεδονίας” (σ.σ. FYROM)» και πως «φτάσαμε στο σημείο, όταν η Αυστρία συμπλήρωσε τον προβλεπόμενο αριθμό να αρχίσουν από Βορρά να κλείνουνε τα σύνορα. Έκλεισε έτσι το πέρασμα από τη Σλοβενία, την Κροατία και τη Σερβία έτσι εμείς είμαστε οι τελευταίοι οι οποίοι προχωρήσαμε στην ρύθμιση και το κλείσιμο των συνόρων».
Αποφάσεις που αφορούν και την Ελλάδα
Ο Ιβάνωφ υποστηρίζει ακόμα ότι σε όλες τις συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και δεν ήταν παρούσα η Ελλάδα μετέφερε και τις θέσεις της και ότι επισήμανε ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί από τα μέτρα και τις δράσεις των άλλων χωρών.
Συμπληρώνει όμως: «H Ελλάδα γνώριζε ότι όταν η Αυστρία θα συμπληρώσει τον αριθμό που είχε δώσει θα υπάρξει πλήρες κλείσιμο του διαδρόμου, το οποίο και συνέβη και αυτό το γνώριζαν όλοι στην Ελλάδα. Γι αυτό εμείς επιμέναμε ότι όταν θα αρχίσει αυτή η στιγμή και θα αρχίσει να αδειάζει η Ελλάδα να βρεθεί ένας τρόπος με εναέριες συγκοινωνίες, δηλαδή με απευθείας πτήσεις, ώστε όσοι έχουν μείνει στην Ελλάδα να μεταφερθούν στις χώρες που θέλουν να καταλήξουν και κυρίως στη Γερμανία».
Γιατί μπήκε ο φράκτης
Όσον αφορά το φράκτη δηλώνει στην «Έρευνα του Star» και στον Τ. Τέλλογλου:
«Εμείς φυλάμε τα εδάφη του δικού μας κράτους. Και γι’ αυτό τοποθετήσαμε το φράκτη. Όχι για να προστατευτούμε από την Ελλάδα αλλά για να προστατευτούμε από τους μετανάστες και πρόσφυγες που έρχονται από το έδαφος της Ελλάδος. Αυτός ο φράχτης θα υπάρχει και θα φυλάσσεται. Και θα εφαρμόζονται και μέσα και διάφορα άλλα τεχνικά μέτρα, όπως θερμικές κάμερες και αισθητήρες προκειμένου να εμποδίσουμε τα παράνομα περάσματα. Κάθε βράδυ κόβουν τα σύρματα. Έχουμε καμία 20αρια άτομα που καταστρέφουν το φράκτη, από ανθρώπους που θέλουν να περάσουν λαθραία από εμάς. Αυτό πρέπει να σταματήσει και είναι προς όφελος και της Ελλάδος και όταν ξέρουνε οι άνθρωποι αυτοί ότι δε μπορούν να πάνε προς το Βορρά, θα σταματήσουν να έρχονται και στην Ελλάδα».
Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών
Για τη συνεργασία Ελλάδας και FYROM, ο πρόεδρος των Σκοπίων τονίζει:
«Πέρασε μια μεγάλη χρονική περίοδος, μετά από ανεύθυνη συμπεριφορά των δικών σας αρχών σε ό,τι αφορά τα θέματα ασφαλείας για να δράσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις. Γι αυτό είναι αξιέπαινη η αντίδραση του πρωθυπουργού σας. Έπρεπε δηλαδή να έρθει ο πρωθυπουργός ενός κράτους με τον πρόεδρο ενός κράτους για να λύσουν προβλήματα που είναι αρμοδιότητα των αστυνομιών; Οι αστυνομίες πρέπει να βρουν τρόπο να συνεργαστούν με αίσθημα ευθύνης και εμπιστοσύνης».
Προσθέτει για το ζήτημα: «Με ανησυχεί αυτό διότι όταν συμφωνήσαμε με τον πρωθυπουργό σας ώστε οι σύμβουλοι μου να ενημερώνουν προσωπικά το δικό του γραφείο, το δικό σας υπουργείο Εξωτερικών το απέρριψε και δεν δέχτηκε τους δικούς μου συμβούλους, δηλαδή τους συμβούλους που είχαν στην αρμοδιότητα και χειριζόταν την προσφυγική κρίση και τα θέματα ασφαλείας. Επίσης η δική σας πλευρά συνέβαλε να σταματήσει η εργασία των ομάδων για ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτό διεκόπη από τη δική σας πλευρά».
Απάντηση στον Κοτζιά
Ασκεί επίσης κριτική στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τη δήλωσή του εναντίον της FYROM, για το ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων.
«Ο υπουργός σας γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι εκείνα τα μέτρα με αποκλεισμούς που μέχρι τώρα η Ελλάδα βάζει στην “Μακεδονία” (σ.σ. FYROM) για το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και όλες τις περιφερειακές πρωτοβουλίες. Έτσι, να αποσύρει τη δήλωση του και να γνωρίζει πως ό,τι κάνουμε εμείς το κάνουμε προς όφελος της Ελλάδος. Μπορεί δηλαδή να μας αποκλείει άλλα 20 χρόνια όπως μέχρι τώρα; Δεν είναι τρόπος καλής γειτνίασης και σχέσεων μεταξύ λαών οι οποίοι ζου�� και είναι καταδικασμένοι να ζήσουν μαζί. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία ούτε την γεωγραφία» απαντά.
Κριτική αλλά και «χείρα φιλίας» προς την Ελλάδα
Στο τέλος της συνομιλίας του πάντως, ο πρόεδρος της FYROM στέλνει ένα φιλικό μήνυμα, κάτι που κάνει με τον δικό του τρόπο, παρά την κριτική που ασκεί ταυτόχρονα στην Ελλάδα:
«Όταν περάσει αυτό θα δούμε ότι η “Μακεδονία” (σ.σ. FYROM) είναι εκείνη που ��οήθησε από όλους περισσότερο την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές. Εάν συμπεριφερόμασταν εμείς όπως συμπεριφερθήκατε εσείς όταν γίναμε ανεξάρτητο κράτος που μας κλείσατε την επίσημη μεθοριακή διάβαση, όταν δεν είχαμε πρόσβαση ούτε στον λιμένα της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν δύο γειτονικά κράτη τα οποία είναι καταδικασμένα να ζουν ο ένας πλάι στον άλλον. Μας ενώνει το μέλλον των νέων γενεών που δεν επιθυμούν να είναι σκλάβοι των πολιτικών και των ανθρώπων που έχουν κλειστά τα μυαλά τους και ζουν στο παρελθόν».
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top