Μέρκελ-Ολάντ: Πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει στην Ευρώπη-Να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Προτεραιότητα εξωτερικά σύνορα και Σένγκεν για τους δύο ηγέτες

Μέρκελ-Ολάντ: Πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει στην Ευρώπη-Να βοηθήσουμε την Ελλάδα

Σαφές και κοινό μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό-μεταναστευτικό έστειλαν ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ σε συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο βροχερό Παρίσι.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βοηθηθεί οικονομικά και επιχειρησιακά στην τεράστια ανθρωπιστική κρίση που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει λόγω του προσφυγικού.

Μέρκελ και Ολάντ υποστήριξαν ότι προτεραιότητα της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει η προστασία των εξωτερικών συνόρων και του καθεστώτος της ζώνης Σένγκεν.

Οι μονομερείς κινήσεις ως απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι αντιπαραγωγικές, επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος, ζητώντας ευρωπαϊκές και όχι... εθνικές λύσεις.

«Δεν έχουν εξαντληθεί οι προσπάθειές μας…Καταλαβαίνω ότι και η Τουρκία περιμένει από την Ευρώπη να ανταποκριθεί» δήλωσε η κα Μέρκελ και σημείωσε ότι είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να βρεθεί μια λύση στο Συριακό, ώστε να μην δέχεται περισσότερους πρόσφυγες.

Η κα Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να εργαστεί στενά με την Τουρκία για να σταματήσει τη ροή μεταναστών και παράλληλα να διασφαλίσει τα εξωτερικά της σύνορα, ώστε να γνωρίζει ποιος μπαίνει στην Ευρώπη και να μην περιοριστεί η ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τόνισε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί η αποκατάσταση της Σένγκεν.

«Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της Σένγκεν κάτι που θα προκύψει μετά από τον συντονισμό, την αλληλεγγύη και την ενίσχυση των κοινών μας πόρων», δήλωσε ο Ολάντ και διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα τηρήσει την δέσμευσή της για την υποδοχή 30.000 μεταναστών.

Από το Μέγαρο των Ηλυσίων, Μέρκελ και Ολάντ είχαν επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΒΙΝΤΕΟ ΕΡΤ1

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top