ΞΕΣΠΑ ο Μουζάλας: «Τα Σκόπια παραβιάζουν τη συμφωνία που κάναμε στις Βρυξέλλες»

«Δεν μπορούν να εναρμονιστούν με την ευρωπαϊκή κουλτούρα»

ΞΕΣΠΑ ο Μουζάλας: «Τα Σκόπια παραβιάζουν τη συμφωνία που κάναμε στις Βρυξέλλες»

​Για παραβίαση της συμφωνίας που επετεύχθη την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας στο κανάλι της Βουλής, μετά από την απόφαση των Σκοπίων να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται στην Ειδομένη πάνω από 4.000 μετανάστες.

Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, η απόφαση αυτή αλλάζει το status quo και δήλωσε πως η Αθήνα έχει ήδη ξεκινήσει τις διπλωματικές κινήσεις.

Κατηγόρησε μάλιστα τις χώρες που προωθούν το κλείσιμο των συνόρων ότι «νιώθουν ότι μπορούν να κινούνται a la carte», προκαλώντας έτσι «ένα τραύμα που όταν περάσει το προσφυγικό θα είναι πιο δύσκολο να επουλωθεί».

«Όλη αυτή η κατάσταση με τις μονομερείς ενέργειες δείχνει ότι κάποιες χώρες δεν έχουν αποκτήσει ή δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν με μια ευρωπαϊκή κουλτούρα κοινής αντιμετώπισης, που θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να θεραπευθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο κ. Μουζάλας διαχώρισε την Αυστρία από τις χώρες της λεγόμενης Ομάδας Βίζεγκραντ, τονίζοντας πως «η Ελλάδα, η Αυστρία, η Σουηδία και η Γερμανία είμαστε στην ίδια βάρκα».

«Είμαστε τέσσερις χώρες που προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε την ��υρώπη στην αποδοχή των προσφύγων, ακολουθήσαμε τα κοινά μέτρα τα οποία πήρε η Ευρώπη. Νομίζουμε ότι αυτό που κάνει τώρα βλάπτει, αλλά οφείλει να δείξει κανείς κατανόηση. Όχι να αποδεχτεί, αλλά να καταλάβει τον μηχανισμό μέσα από τον οποίο έγινε. Διαφωνούμε με την Αυστρία, αλλά την καταλαβαίνουμε. Είναι μια χώρα 7 εκατομμυρίων που έβαλε πλαφόν, αλλά αφού δέχτηκε 100.000 πρόσφυγες», είπε ο υπουργός.

Αντίθετα για τις χώρες του Βίζεγκραντ τόνισε πως «όχι απλά δεν δέχτηκαν ούτε έναν πρόσφυγα, αλλά δεν έστειλαν ούτε μία κουβέρτα για πρόσφυγα, έναν αστυνομικό να ενισχύσει τη FRONTEX, μιλούν προσβλητικά για τη χώρα μας, εξ αρχής σαμποτάρανε όλες τις ευρωπαϊκές ενέργειες».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής από την άλλη, εξήρε τη στάση της Α. Μέρκελ στο προσφυγικό, σημειώνοντας ότι «οφείλουμε να την ευχαριστήσουμε γιατί σε όλη τη διαδικασία του προσφυγικού υπήρξε ο ηγέτης, ο οποίος προσπάθησε να δώσει λύση στο προσφυγικό, ισορροπώντας ανάμεσα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ασφάλεια και μέσα από ευρωπαϊκές λύσεις».

Τέλος, αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Μουζάλας είπε πως δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρώπη για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών και πρόσθεσε με νόημα πως «προχωρά σε κινήσεις που δείχνουν ότι πιθανώς να χρησιμοποιείται το προσφυγικό».

«Υπάρχουν κινήσεις που δείχνουν έναν έλεγχο ροών που είναι εναρμονισμένος με τα πολιτικά γεγονότα. Για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής οι ροές μηδενίζονται και αμέσως μετά φτάνουν σε απίστευτα ύψη. Πριν τη συνάντηση με την κ. Μέρκελ οι ροές μειώνονται, μετά αυξάνονται. Αυτό, αν μη τι άλλο, μας δείχνει ότι υπάρχει μια δυνατότητα ελέγχου των ροών, η οποία όμως κινείται σε αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top