Επιβεβαιώνει για πιθανή αύξηση της έκτακτης εισφοράς ο Σταθάκης – Αισιόδοξος για την αξιολόγηση

Για «λύση ως το Πάσχα» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας – «Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τις βασικές αρχές των προτάσεών μ��ς»

Επιβεβαιώνει για πιθανή αύξηση της έκτακτης εισφοράς ο Σταθάκης – Αισιόδοξος για την αξιολόγηση

Σε επιβεβαίωση των πληροφοριών περί σκέψεων για ��ύξηση της έκτακτης εισφοράς ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό προχώρησε ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Mega, ο οποίος ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί αναδρομικά.

«Το “αναδρομικά” δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το θέμα το οποίο καλούμαστε να επιλύσουμε, και αυτό είναι υπαρκτό, είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα φορολογικά μέτρα. Παράλληλα, διέψευσε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει οριζόντια περικοπή συντάξεων και εξήγησε ότι ζητήθηκε να μειωθούν μόνο οι υψηλές συντάξεις.

Ο κ. Σταθάκης δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέχρι το Πάσχα των Καθολικών: «Νομίζω ότι υπάρχει σύγκλιση πλέον και στα τέσσερα θέματα της διαπραγμάτευσης: το ασφαλιστικό, τα δημόσια οικονομικά μέχρι το 2018, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια. Η τελική διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει και τα 4 θέματα, βρισκόμαστε στο ενδιάμεσο στάδιο. Πιστεύω ότι με την επιστροφή της τρόικας σε 2 εβδομάδες θα υπάρξει λύση, μέχρι το Πάσχα των Καθολικών».

«Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τις βασικές αρχές των προτάσεων μας» ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι ένα πρόβλημα που πρέπει να ξεπεραστεί είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει συγκεκριμένη φιλοσοφία στα προγράμματα. «Το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει δεν είναι ταυτόσημο με αυτή τη φιλοσοφία και καλείται τώρα το Ταμείο να μπει στο πρόγραμμα» διευκρίνησε.

Αναφερόμενος στα capital controls, ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να μην πουληθούν τα δάνεια πρώτης κατοικίας σε ξένα funds.

Για τα capital controls, σημείωσε ότι προϋπόθεση για την άρση τους είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αύξηση του ενδεχομένου επιστροφής των χρημάτων που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες. Όπως εξήγησε, πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιπρόσθετης χαλάρωσης μέσω αύξησης του ορίου αναλήψεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top