Ο Βαρουφάκης μιλά στους Βρετανούς για το νέο του κόμμα και για το Brexit

«Δεν χρειάζεται να διαλέξουμε ή την παράδοση στην Ευρώπη ή την αποχώρηση από αυτή. Ας κάνουμε επανεκκίνηση δίνοντας τον έλεγχο στους πολίτες»

Ο Βαρουφάκης μιλά στους Βρετανούς για το νέο του κόμμα και για το Brexit

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπηρετεί πια τους πολίτες. Η δημοκρατία απαιτεί ένα νέο ξεκίνημα» είναι ο τίτλος του άρθρου του Γιάνη Βαρουφάκη στον Guardian, στο οποίο μιλά στους Βρετανούς για το νέο του κόμμα αλλά και για το δημοψήφισμα για την αποχώρηση ή μη της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Δεν χρειάζεται να διαλέξουμε ή την παράδοση στην Ευρώπη ή την αποχώρηση από αυτή. Ας κάνουμε επανεκκίνηση δίνοντας τον έλεγχο στους πολίτες» επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επισημαίνει στους Βρετανούς ότι η ψήφος στο «Brexit» δεν είναι η απάντηση στο πρόβλημα.

Όπως τονίζει ο ίδιος, η ΕΕ στο ξεκίνημά της ήταν ένα καταπληκτικό δημιούργημα ωστόσο πλέον «οι θεσμοί της ΕΕ έχουν μετατραπεί σε χώρους απ όπου απουσιάζει η πολιτική και η δημοκρατία».

«Ο ανταγωνισμός στην λιτότητα που έχει επιβληθεί από τους τεχνοκράτες σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έχει οδηγήσει σε μόνιμη ύφεση για τις περιφερειακές χώρες και περιορισμένες επενδύσεις για τα κράτη στον πυρήνα της Ευρωζώνης. Όσο περισσότερο αποτυγχάνουν οι πολιτικές τους τόσο πιο αυταρχικοί γίνονται» επισημαίνει ο κ. Βαρο��φάκης, σημειώνοντας πως οι Ευρωπαίοι πολίτες «από το Ελσίνκι ως τη Λισαβόνα και από το Δουβλίνο ως την Κρήτη» έχουν απογοητευθεί και νιώθουν προδομένοι από την Ευρώπη.

Ο ίδιος προτείνει «μια επίθεση Δημοκρατίας από τους Ευρωπαίους πολίτες που θα προσπαθήσουν να επανακτήσουν τον έλεγχο των ζωών τους από μη εκλεγμένους τεχνοκράτες, συνένοχους πολιτικούς και αδιαφανείς θεσμούς» και ισχυρίζεται ότι έχει τη λύση με το Κίνημα που θα ανακοινώσει το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο υπό το όνομα DIEM25 (Democracy in Europe Movement 2015).

Όπως επισημαίνει, η ��πάντηση βρίσκεται «σε μία απλή και ριζοσπαστική ιδέα: τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης», ωστόσο παραδέχεται ωμά πως είναι λίγο… ουτοπικό: «Είναι αυτό που προτείνουμε Ουτοπία; Ασφαλώς ναι! Αλλά είναι η μόνη εναλλακτική στον ορίζοντα απέναντι στην τρομακτική δυστοπία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top